Deze parkeerplaats is bezet

A Brazilian native girl walks inside the former Indigenous Museum --aka Aldea Maracana-- next to the Maracana stadium in Rio de Janeiro on March 18, 2013. Indigenous people have been occupying the place since 2006, which is due to be pulled down to construct 10,500 parking lots for the upcoming Brazil 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON AFP

Op de plaats van het museum voor inheemse volkeren in Rio de Janeiro komen 10.500 parkeerplaatsen te liggen. Het gebouw staat naast het Maracanã-stadion, een van de grootste voetbalstadions ter wereld, waar volgend jaar de finale van het WK voetbal zal worden gespeeld.

Maar als het aan de inheemse bevolking ligt moeten de voetbalsupporters ergens anders hun auto neerzetten. Sinds 2006 bezetten zij het gebouw, dat in 1862 werd gebouwd. Er wonen nu ruim twintig families. Buiten verbouwen ze kruiden en tabak.

Ondertussen voeren de indianen een juridische strijd. Ze menen dat de mensenmassa rond het WK en daarna bij Olympische Spelen, in 2016 ook in Rio de Janeiro, best op een andere manier van en naar het stadion kan worden geleid. Hoewel het de indianen is gelukt de sloop flink te vertragen, wordt verwacht dat ze uiteindelijk toch plaats zullen moeten maken.