dertig vier dertien

In deze rubriek berichten wij over de troonswisseling op 30 april.

Programma van de troonswisseling bekend

Aan de vooravond van de troonswisseling dineert koningin Beatrix met andere leden van de koninklijke familie in het Rijksmuseum. Dat staat in het programma dat de Rijksvoorlichtingsdienst vanmorgen bekend heeft gemaakt. De abdicatie zelf vindt plaats tussen tien en half elf in de ochtend van 30 april. Het laatste programmadeel die dag start om 21.00 uur: een „afsluitend feest” in aanwezigheid van premier Rutte.

Partij voor de Dieren legt geen nieuwe eed af

De drie parlementariërs van de Partij voor de Dieren leggen op 30 april geen eed van trouw aan de koning af. „Een eed wordt afgelegd bij ambtsaanvaarding en behoeft geen herhaling”, schrijft de partij vandaag in de Volkskrant. Door trouw aan de koning te beloven, zouden Kamerleden zich niet kritisch kunnen opstellen.