De Leeuw stopt op zaterdag - bekijk docu over worsteling tv-fenomeen

Jarenlang domineerde Paul de Leeuw met zijn tv-programma’s de zaterdagavond. Nu de kijkcijfers van zijn huidige show tegenvallen, gooit hij de handdoek in de ring. “Voor mij geen show meer op de zaterdagavond”, zegt hij vandaag in het AD. Bekijk hier een documentaire over de worsteling van een tv-fenomeen.

Paul de Leeuw als Zuster Godelieke, afgelopen zaterdag bij zijn zaterdagavondshow Langs de Leeuw.
Paul de Leeuw als Zuster Godelieke, afgelopen zaterdag bij zijn zaterdagavondshow Langs de Leeuw. Uitzendinggemist.nl

Jarenlang domineerde Paul de Leeuw met zijn tv-programma’s de zaterdagavond. Nu de kijkcijfers van zijn huidige show tegenvallen, gooit hij de handdoek in de ring. “Voor mij geen show meer op de zaterdagavond”, zegt hij vandaag in het AD. Bekijk hier een documentaire over de worsteling van een tv-fenomeen.

De tijden dat Paul de Leeuw (50) op de zaterdagavond 1,5 tot 2 miljoen kijkers trok in Nederland zijn voorbij. Afgelopen zaterdag keken er 892.000 kijkers naar zijn show Langs de Leeuw en dat is minder dan de weken daarvoor. De Leeuw zegt vandaag in het Algemeen Dagblad dat Nederland 1 op de zaterdagavond iemand anders nodig heeft.

“Je ziet het aan de kijkcijfers: mijn manier van zaterdagavondtelevisie maken is op z’n retour. Dan is het eenvoudig: er moet iets anders komen. In mei eindigt mijn contract. Natuurlijk ga ik praten over verlenging, maar wel met een andere invulling: voor mij geen zaterdagavond meer.”

‘Koning van de zaterdagavond’ verliest strijd van ‘koningin’

De ‘koning van de zaterdagavond’ heeft de strijd met de ‘koningin van de zaterdagavond’ verloren. Niet Paul de Leeuw (en daarmee Nederland 1), maar Linda de Mol (RTL4) domineert tegenwoordig op het tijdstip in de week dat de meeste families voor de tv zitten. Naar haar kennisquiz Weet ik veel keken afgelopen zaterdag zo’n 2 miljoen kijkers, een week eerder zelfs bijna 2,5 miljoen. Opnieuw een enorme hit voor RTL4 na het succes van Ik Hou van Holland.

Bekijk de aflevering van Langs de Leeuw van afgelopen zaterdag:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De Leeuw is al ruim twintig jaar niet van de Nederlandse televisie af te slaan. In maart 1991 begon hij met De Schreeuw van de Leeuw. Na korte afwezigheid maakte hij in 2005 een comeback met Mooi! Weer De Leeuw, waarmee hij in 2008 de Televizierring won. Ook won hij twee keer de Nipkow Schijf en twee keer een Edison.

Documentaire over Paul de Leeuw ‘knap’ en ‘dapper’

Eind vorig jaar zond Nederland 1 de documentaire De Entertainer over Paul de Leeuw uit. Regisseur Cees Overgaauw volgde hem gedurende het seizoen 2011-2012. Het is het seizoen dat De Leeuw vijftig wordt en twijfelt of hij nog wel de tv-held van weleer is. Na de slecht bekeken en gekritiseerde Madiwodovrijdagshow keert hij terug met een grote familieshow op zaterdagavond.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Mediaredacteur Wilfred Takken van NRC schreef over deze documentaire:

We zien de voorbereiding en de zenuwen. We zien De Leeuw geregeld uitvallen naar zijn ploeg omdat zaken rond de show niet goed zijn geregeld: het geluid, een nieuwe broek, het laten voortrollen van een applaus. We zien hem ruziën, maar het ook makkelijk weer goedmaken. Een man die alles in de hand wil houden, die gefrustreerd raakt als dat niet lukt, zeker als er zoveel vanaf hangt. Het magische moment is als hij eerst zenuwachtig en grimmig mankt achter de coulissen, en dan stralend en vrolijk opkomt in zijn show.

Takken noemde de documentaire dapper:

Knap van Overgaauw en dapper van De Leeuw dat we in dit portret zoveel mogen zien: ook de nare momenten van twijfel, woede en pijn. Juist De Leeuw kan dat goed hebben. Hij speelt geen mooi weer, verbergt zich niet, hij is eerlijk, en de bewondering voor dit wonderkind van vijftig groeit alleen maar.

Paul de Leeuw scoort in België

In de documentaire komt ook het besluit van De Leeuw om een programma in België te maken aan bod. Die show is inmiddels behoorlijk succesvol. Manneke Paul won onlangs De Zilveren Televisiester in de categorie beste entertainmentprogramma. Met VTM, waar het programma wordt uitgezonden, heeft hij volgens het AD binnenkort gesprekken over een derde serie van het programma dat in het najaar zou moeten beginnen.

Paul de Leeuw heeft inmiddels meerdere andere plannen. Zo komt hij in 2014 met een nieuwe theatervoorstelling, Ik ben rustig. Volgens de presentator wordt het een soort vervolg op Poephoofd, waar hij vorig jaar mee toerde. “Dat is me ontzettend goed bevallen. Terug naar mijn roots: het theater”, zegt hij in het AD.

De Leeuw wil niet helemaal stoppen met tv maken. Hij gaat Knoop in je zakdoek presenteren, een show voor verstandelijk beperkten, en praat met BNN over nieuwe programma’s.

Nog lang niet uitgekeken op Paul de Leeuw? Bekijk dan hieronder een aflevering van 24 uur met…Paul de Leeuw uit 2009:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • David Haakman