De lachende imam

Imam Khalid Yasin zit in de lounge van het Ibis-hotel naast Amsterdam Centraal en bekijkt De Telegraaf. ‘HAATIMAM ONGEMOEID’ zegt de voorpagina. Daarbij een foto van een strak kijkende Khalid Yasin. Een mediageniek plaatje: roodgeverfde baard, wit hoofddeksel, bril met lichtgetint glas.

„Op zich geen slechte foto”, zegt Yasin, „alleen, van de honderd foto’s hebben ze precies die ene gekozen waarop ik niet lach.”

Khalid Yasin (66) werd geboren in Harlem. Geïnspireerd door Malcolm X bekeerde hij zich tot de islam. Hij reist nu de wereld over. „Niet als toerist of terrorist”, zegt hij, maar als prediker en als zakenman. „Ik heb 57 landen bezocht, 263 steden, ik heb lezingen gegeven op honderden universiteiten en scholen – maar nog nooit heb ik zelfs maar een bekeuring gekregen. Ik heb nog geen eitje geplet, maar ik denk wel dat ik mensen in hun hart raak.”

Sinds 2009 bezocht hij Nederland zo’n vijftien keer. Af en toe is hij dan nieuws. Hij provoceert graag, maar blijft keurig binnen de lijntjes, is niet schokkender dan, zeg, een SGP’er.

Zaterdag gaf hij in Vlissingen een lezing in de aula van een openbare school, die afgehuurd was door een Marokkaanse vrouwengroep. De media doken er op, net als vorige keren. „Misschien willen ze gewoon kranten verkopen”, zegt Yasin. „Ze bellen me niet eens, ze zijn niet eens naar de lezing geweest. Het zijn voorgeprogrammeerde vooroordelen.”

Maar de mannen en vrouwen zaten toch apart tijdens de lezing? „Op Schiphol heb je ook toiletten voor mannen en vrouwen. Dat is geen segregatie, maar sociale sensitiviteit. Kom op, dit is de 21ste eeuw. People should wake up and smell the coffee.”

Hij houdt van Holland, zegt hij. In Amsterdam wandelt hij graag over de Dam, langs de kanalen, maar ook door de rosse buurt. „Waarom niet? Ik moet weten waar ik over praat. Trouwens, ik kom uit Harlem. Times Square was bijna mijn achtertuin. Ik ben niet zo snel geïntimideerd.” Hij reist graag per trein. De mensen zijn hier zo lekker direct. Laatst, in Rotterdam, een vrouw staart hem lang aan. „Toen zei haar man: ‘ze herkent je van de foto. Ze noemen je haatimam, maar zo zie je er niet uit, want je lacht’.”

Dan begint hij over Geert Wilders. Hij zou graag met hem in debat willen, live, op televisie. Is het trouwens geen idee om een persconferentie te beleggen?

Hij geeft zijn visitekaartje. Purpose of Life Foundation, staat op de ene kant. En op de andere kant Purpose TV en Purpose Media Group. Hij heeft nu ook een kantoor in Dubai, vertelt hij, ze werken aan een film over Malcolm X.

    • Arjen van Veelen