Britse pers niet blij met nieuw toezicht

De uitgevers van de grootste Britse kranten werken vooralsnog niet mee aan de oprichting van een nieuwe raad voor de journalistiek, waartoe de Britse politiek gisteren besloot. De nieuwe raad is het gevolg van het afluisterschandaal rond tabloid News of the World.

De perswaakhond krijgt verregaande bevoegdheden. Zo kan de raad boetes tot 1 miljoen pond (1,17 miljoen euro) opleggen, rectificaties afdwingen en klachten over wanpraktijken onderzoeken. De raad is onafhankelijk; politici en journalisten mogen er geen deel van uitmaken. Wel krijgt de schrijvende pers één zetel in het orgaan dat over benoemingen gaat.

Tot gisterochtend vroeg leek het onwaarschijnlijk dat de drie grote politieke partijen tot een akkoord over persregulering zouden komen. De Conservatieven weigerden mee te werken aan een instantie die wettelijk verankerd zou worden. Dat zou leiden tot politieke bemoeienis met de media en dat zou de vrijheid van meningsuiting kunnen aantasten. Het leidde tot spanning in de coalitieregering, omdat de Liberaal-Democraten, samen met oppositiepartij Labour, vonden dat er wel een wettelijke basis moest zijn.

Het compromis is een raad voor de journalistiek die bij koninklijk besluit wordt opgericht. Daardoor kan het mandaat alleen door tweederde van het Lager- en Hogerhuis worden veranderd, niet door volgende regeringen. Enkele kranten vinden echter dat dit te ver gaat. Uitgevers The Daily Mail Group, The Telegraph Media Group en News International spraken gisteren over „diverse controversiële zaken die binnen de krantenindustrie nog niet zijn opgelost”. Ze zouden het niet eens zijn met de bevoegdheid die de raad krijgt om correcties af te dwingen.

De perswaakhond is er alleen voor kranten, tijdschriften en hun online uitingen, en voor nieuwswebsites. Twitter en andere sociale media zijn uitgesloten, radio en televisie hebben een eigen raad voor de journalistiek. De raad is ook alleen voor Engeland en Wales. Schotland is bezig met eigen persregulering.