Betaal die fortbewaker goed en zorg voor chips

Een goeie oppas is een zegen. Voor jou dé kans om een avond met je partner door te brengen, voor de oppas een makkelijke manier om wat bij te verdienen. Maar omdat de werelden van oppas en ouder vaak net zo verschillen als de smaak van kroket en kreeft: zeven tips om het gezellig te houden.

1 Zorg dat je er niet één hebt, maar twee. Nog beter: een derde achter de hand. Je wilt tenslotte niet altijd een beroep doen op opa en oma. Die hebben hun eigen leven – gelukkig durven steeds meer grootouders dat ook tegen hun kinderen te zeggen. Schakel opa en of oma in voor leuke dingen en voor als je echt klem zit. Een goede oppas krijgen is lastig, want vind maar eens dat meisje dat én aardig is én zuinig op je huis én fantastisch met je kinderen. Er zijn sites die oppassen aanbieden, maar via via is beter, je wilt tenslotte een betrouwbaar iemand. (Hoewel ik mijn nieuwe, geweldige, oppas heb via een briefje dat ze in de bus had gedaan). Neem in ieder geval geen oppas die te jong is. Mijn vriendin was op haar zestiende oppas voor twee kinderen. Ze deed ze in bad, legde ze in bed, ging ermee naar de speeltuin. Achteraf is ze opgelucht dat het altijd goed is gegaan. Zestien jaar. Wat weet je dan?

2 Geef duidelijke instructies. Je kind is natuurlijk het makkelijkste kind van de wereld, maar wel eentje met gebruiksaanwijzing. Hoe jonger het kind, hoe langer die is. En die vind je belangrijk, dus vertel de oppas je wensen. Het is het makkelijkst als je haar de eerste keer (keren) eerder laat komen, of op een middag als je er zelf ook bent. Dan kun je al je regeltjes overbrengen. Hoe laat ’ie naar bed moet, hoeveel verhaaltjes moeten worden voorgelezen en waar (op het kleed op de grond?) welke knuffels mee moeten (en dat de poppenwagen niet mee in bed mag), hoe lang hij nog tv mag kijken, welke tandenborstel van hem is, en hoe vaak ’ie nog om een ’slokje water’ mag zeuren. Alle details zijn belangrijk. Mijn oppas had een keer het raam opengelaten omdat het zo warm was. Dat klopte ook wel – het was zomer – maar ik zag mijn amper lopende eenjarige destijds zo over de spijlen van zijn ledikant Epke Zonderlanden en uit het raam springen. Je moet er niet aan denken.

3 Koppel ‘leuk’ en ‘oppas’ aan elkaar. „Liefje, de oppas komt straks en dan mag je later opblijven”. Gegarandeerde reactie: „Hoera!” Het is leuk als de oppas komt, dat moet je kind denken. Dus beloof extra tv-kijken, snoep, een tweede glas melk, een tweede verhaaltje, wat dan ook.

4 Leg uit hoe de tv werkt. Vaak zullen de kinderen al slapen of zelf naar bed gaan en is oppassen niet meer dan tv kijken of huiswerk maken. Helemaal prima, de oppas bewaakt het fort. Dus zorg ook dat er cola en chips is. Vraag je ook even af of je het goed vindt als er een vriendje of vriendinnetje komt. Die vraag komt geheid. Ik vind het meestal goed, en zeg bij het weggaan: niet vrijen op de bank, hè? Ik hoop maar dat dat werkt.

5 Betaal goed. Vraag in je buurt rond wat redelijke tarieven zijn, betaal dat en mopper er niet over. Als je een schoonmaakster hebt, zul je die vast meer betalen. En je badkamer is echt niet belangrijker dan je kind.

6 Werk bij thuiskomst de oppas zo snel mogelijk de deur uit. Dit is een tip voor de oppas: de ouders komen net van een feestje of het maandelijkse ‘avondje samen’ en ze willen het liefst in die sfeer blijven. Vertel ze kort hoe het ging, of de kinderen netjes naar bed gingen, neem je geld in ontvangst en dan opstaan en wegwezen. Praten doe je bij binnenkomst, niet aan het einde van de avond. Is je oppas niet zo sensitief, vraag dan direct bij binnenkomst hoe het was, betaal en beweeg ondertussen met langzame tred richting voordeur.

7 Check regelmatig hoe hij of zij de oppas vindt. Een kind zal het je eerlijk vertellen als de oppas toch niet zo aardig blijkt te zijn. Begin dan weer van boven af aan.

    • Jessica van Geel