Bange burgers verenigt u!

None

Gaan // Theater Burgerwacht Toneelgroep Maastricht.nl ***

Wat te doen als de jeugd ontspoort, de regering faalt en de politie bang is? In de pessimistische komedie Neighbourhood Watch (2011) van de Britse schrijver Alan Ayckbourn proberen bange burgers het heft in eigen hand te nemen. Regisseur en vertaler Jeroen van den Berg laat ze in ‘Residentie Bosrijk’ wonen. Ze zijn panisch voor een groep jongeren, die „strak van de wapens” staat. Ieder moment kunnen deze barbaren toeslaan, ook al zijn ze nog nergens zichtbaar. Ze communiceren met elkaar in oneliners die ze kennen van tv. Aan het hoofd staat de diepgelovige Martin, die ook zielsveel van zijn tuinkabouter houdt. Het zijn treurige, komische figuren. Over the top, maar niet vlak. Maar het spel schippert tussen realisme en overdrijving.

    • Joke Beeckmans