Accountant die na fraude graag orde op zaken stelt

Willy de Mooij

Ze was de eerste vrouw die bij een voorloper van Ernst&Young werd aangenomen om jaarrekeningen te controleren. „Ik zat bij de eerste lichting vrouwelijke registeraccountants. Dan zaten er vijftig mannen in een collegezaaltje en Willy.”

Bij Vestia wordt Willy de Mooij (54) bestuurder voor financiën en, zoals ze dat noemen, control. Een nieuwe functie: haar voorganger, financieel directeur Kees Wevers, zat niet in het dagelijks bestuur. Kasbeheerder Marcel de V., verdacht van fraude met derivaten, legde aan Wevers nauwelijks verantwoording af.

Bij de Rotterdamse corporatie PWS ging De Mooij in 2007 ook aan de slag na een fraudezaak, hier met vastgoedtransacties. PWS stond onder verscherpt toezicht en als financieel directeur moest De Mooij orde op zaken brengen. „Een corporatie veilig stellen heeft wat”, zegt ze.

Bij de fusie met Com.Wonen tot het huidige Havensteder in 2011 solliciteerde ze bewust niet voor de functie van financieel directeur. Ze wilde niet weer hetzelfde doen en werd directeur fusie en integratie.

De Mooij is een domineesdochter uit het Friese Oldeboorn. „Je merkt het aan haar plichtsgetrouwheid”, denkt Havensteder-directeur Hedy van den Berk. „Ze is niet altijd even gemakkelijk – in de goede zin van het woord”, zegt collega-directeur Ben Pluijmers. „En ze kan boos worden, zeker bij integriteitskwesties.”

Om te ontspannen, doet ze aan wandelen (met haar Friese stabij), fietsen en lezen. De Mooij zit in drie boekenclubs: twee voor romans en één voor managementboeken.

De Mooij en de nieuwe bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos van Vestia wonen beiden in Rotterdam, maar hadden elkaar slechts één keer gezien. Tijdens de procedure hebben ze – met plezier – gedineerd in het Parkhotel. „Dat was nodig bij een baan als dit, vond ik. Om te kijken of het klikte. Het is een zware klus. Je staat in de schijnwerpers.”