25,7 miljoen boete voor vastgoedhandelaar Paarlberg

Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg moet de staat 25,7 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank besloten in een ontnemingsprocedure tegen hem.

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg tijdens de regiezitting in de rechtbank van Haarlem in 2010.
Zakenman Jan-Dirk Paarlberg tijdens de regiezitting in de rechtbank van Haarlem in 2010. Foto ANP/ Comic House: Aloys Oosterwijk

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg moet de staat 25,7 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank besloten in een ontnemingsprocedure tegen hem, meldt de NOS.

Daarmee is voldaan aan de eis van het OM. De rechtbank van Haarlem oordeelde dat de 56-jarige Paarlberg dit bedrag door heling en witwassen heeft verkregen.

Ruim zeventien miljoen van het bedrag zou witgewassen geld zijn dat door Willem Holleeder van vastgoedmagnaat Willem Endstra werd afgeperst. Die werd in 2004 geliquideerd. Paarlberg had dit bedrag tussen december 2002 en januari 2004 van Endstra ontvangen. Endstra verklaarde later aan de politie dat hij onder druk was gezet het geld naar bedrijven van Paarlberg over te maken. Holleeder zelf is destijds in hoger beroep veroordeeld, onder meer voor deze afpersing.

Paarlberg zelf heeft altijd ontkend dat het geld was verkregen door afpersing. Hij beweerde dat hij nog geld van Endstra kreeg, nadat zij eind jaren negentig hun zakelijke verbanden hadden verbroken. De rechter bepaalde in juli dat ook Holleeder bijna achttien miljoen euro aan de staat moet terugbetalen vanwege de afpersing van Endstra.

Paarlberg werd eerder veroordeeld tot vier jaar cel in een strafzaak. Hij werd schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting. Zijn straf was eerst een half jaar hoger, maar in hoger beroep werd zijn straf verlaagd.

    • Frank Huiskamp