'Zo, dan is het nu een cabriolet geworden'

Besnijden van jongetjes moet. Dat staat in de Koran, zeggen gelovige moslims. Niet nodig, maar ook niet gevaarlijk, zegt de kliniek.

Nederland, Den Haag, 16032013 - In het Besnijdenis Centrum Haaglanden (gevestigd in Gezondheidscentrum Rubenshoek) worden jongens besneden. Foto: David van Dam
Nederland, Den Haag, 16032013 - In het Besnijdenis Centrum Haaglanden (gevestigd in Gezondheidscentrum Rubenshoek) worden jongens besneden. Foto: David van Dam

De 1-jarige Rayan Arkoub drentelt, af en toe naar evenwicht zoekend, in een traditioneel wit gewaad met een feestelijk rood mutsje door de wachtkamer. Hij kijkt triomfantelijk om zich heen: alle aandacht is op hem gericht. Vanaf plastic stoeltjes kijken opa (grijs ringbaardje, wit mutsje) en oma (witte hoofddoek tot over de schouders) met een glimlach toe. Vader Rachid staat ernaast. Trots. Voor morgen is een groot feest gepland. De familie komt langs, er is de hele dag door lekker eten en de kleine Rayan wordt overladen met cadeaus. Wegens zijn besnijdenis, die straks plaatsvindt in de kliniek van Besnijdenis Centrum Nederland, in de Haagse Schilderswijk.

Vandaag spreken 38 Europese artsen zich zich uit tegen besnijdenis van jongetjes op niet-medische gronden. Eerder was artsenfederatie KNMG kritisch.

Lex Klein, directeur van Besnijdenis Centrum Nederland en huisarts, is evenmin voorstander van besnijdenis. Besnijdenissen zijn in principe niet nodig, zegt hij. Maar ze zijn ook niet gevaarlijk. „Bij ons heeft 0,7 procent van de jongens nabloedingen en 2,9 procent wondinfecties.”

Maar als besnijdenissen in de illegaliteit worden gedwongen, wordt het wél gevaarlijk, denkt Klein. Voor moslims kan dat de terugkeer betekenen van het ‘keukentafelcircuit’. Joden laten zich alleen besnijden door een ritueel besnijder, de moheel, en zullen vermoedelijk de wijk nemen naar het buitenland.

In de behandelkamer rekt huisarts Nathalie van Amsterdam met een klemmetje de voorhuid van Nomayri Attalhaoui (7 maanden) uit. Zijn vader, moeder, oma en zus kijken mee. Het plaatjesboek van clown Bumba blijkt niet nodig om Nomayri af te leiden. De jongen ligt rustig met zijn ogen dicht. Een slaapmiddel en plaatselijke verdoving hebben hun werk gedaan. In één soepele beweging knipt Van Amsterdam met een klein schaartje de voorhuid eraf. Moeder Malika draait haar hoofd weg als het begint te bloeden. „Ik kijk even niet hoor.” Met een gaasje dept Van Amsterdam het bloed weg.

Alami en Malika Attalhaoui laten Nomayri vandaag besnijden vanwege hun geloof. „Dat staat in de Koran.” Hij heeft zelf nog niet gehoord van kritiek op besnijdenis. Het maakt hem ook niet uit. Hij heeft er zelf namelijk „gigantisch veel profijt” van. Niet-besneden vrienden van voetbal hadden nog wel eens last van een irritatie of ontsteking, Alami nooit. Maar, zegt hij, er zijn in de islam dan ook regels over ritueel wassen. Onder andere van de penis.

Nadat Van Amsterdam een restje voorhuid rond de eikel heeft weggeknipt, pakt haar assistente een apparaat om de bloedvaatjes dicht te schroeien. „Als ouders hun kind willen laten besnijden, kan dat het best zo jong mogelijk gebeuren”, zegt Klein. Hij kijkt naar de baby, die nog steeds met zijn ogen dicht ligt. „Hij merkt er bijna niks van.” Als de verdoving is uitgewerkt, zal hij volgens Klein ongeveer een half uur napijn hebben.

Alami kan zich zijn eigen besnijdenis nog herinneren, zegt hij terwijl Van Amsterdam is begonnen met hechten. Alami was zeven jaar toen hij in Al Hoceima, in het noorden van Marokko, werd besneden door de imam – onverdoofd. „Dat is natuurlijk veel pijnlijker.” In Marokko waren de feesten rondom de besnijdenis nog veel groter. „Zo’n dag voelde je natuurlijk wel aankomen, doordat al lang van tevoren van alles geregeld werd. Iedereen deed geheimzinnig.”

Lex Klein krijgt vooral mensen van Marokkaanse en Turkse afkomst in zijn klinieken. Maar ook Afrikaanse christenen laten zich besnijden. En dan is er nog een groep jongens en mannen die hier komt om een medische reden: een te nauwe voorhuid. Klein: „Hier betaal je 265 euro, terwijl deze ingreep in het ziekenhuis al snel 1.200 euro kost.”

Nadat Van Amsterdam klaar is met een besnijdenis, zegt ze triomfantelijk: „Zo, dan is het nu een cabriolet geworden.”

Ja, ze geeft toe dat ze een enorme flapuit is. Maar dat is in dit vak juist een goede eigenschap. Ouders zijn vaak gespannen. Dan is het goed als je ze snel op hun gemak kunt stellen.

Als ook de besnijdenis van Nomayri klaar is, kijkt Van Amsterdam naar de vader. „Kijk eens papa: een topmodel.”

Alami kijkt en knikt instemmend: „Ja, een kunstwerk.”