Portret blijkt toch van Rembrandt (en niet van leerling)

Het nu aan Rembrandt toegeschreven zelfportret, gedateerd 1635.
Het nu aan Rembrandt toegeschreven zelfportret, gedateerd 1635. Foto National Trust

Een schilderij dat lange tijd werd toegeschreven aan een van de leerlingen van Rembrandt van Rijn, blijkt toch van de hand van de grote meester zelf. Dat blijkt uit onderzoek van Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering, dat in opdracht van de Britse National Trust werd verricht.

De waarde van het zelfportret wordt geschat op 23 miljoen euro, liet National Trust vandaag weten.

Het kunstwerk is een zelfportret van de schilder met een zwart hoofddeksel waarop twee grote witte veren prijken. Onderzoekers stelden in 1968 vast dat het schilderij door een leerling was vervaardigd, ook al was het voorzien van de handtekening van Rembrandt en het jaartal 1635, toen de schilder 29 jaar oud was.

“De afgelopen 45 jaar hebben we veel meer kennis vergaard over de zelfportretten van Rembrandt en de veranderingen in zijn stijl”, zei Van de Wetering. De grove penseelvoering en schildertechniek zijn volgens hem ook aanwezig in ander werk uit Rembrandts vroege periode.

De National Trust kreeg het kunstwerk in 2010 uit de nalatenschap van Edna, Lady Samuel of Wych Cross, de echtgenote van een projectontwikkelaar en verzamelaar van Nederlandse en Vlaamse meesters. Het schilderij hangt in Buckland Abbey, de voormalige woonst van de zestiende-eeuwse zeeheld Francis Drake in het zuidwesten van Engeland. De komende acht maanden blijft het daar ook nog hangen, waarna het wordt schoongemaakt en verder zal worden onderzocht.