#Yunus is nu een felle discussie

Een rel rond een Turks-Nederlands pleegkind zorgt voor ophef op internet. „Als je er zoveel moeite mee hebt, meld je dan aan als pleegouder.”

Volgens sommige berichten op social media eet de negenjarige Yunus alleen nog varkensvlees en zal hij wellicht priester worden. De kwestie rond het Turks-Nederlandse jongetje dat bij een Nederlands lesbisch stel opgroeit, neemt bizarre proporties aan.

De biologische moeder van Yunus is in Turkije een mediacampagne begonnen om haar kind terug te krijgen. Ze moest Yunus als baby afstaan, omdat hij werd verwaarloosd. Hij woont al achtenhalf jaar in het pleeggezin. Het gezin zit ondergedoken, omdat gevreesd wordt voor zijn veiligheid.

De Turken zijn woedend over het feit dat de pleegouders van Yunus lesbisch zijn. Kinderen zouden expres in niet-islamitische gezinnen worden geplaatst om ze te indoctrineren met het christelijk geloof. De Turkse premier Tayyip Erdogan, die donderdag Nederland bezoekt, zou de kwestie-Yunus willen bespreken.

Nederlandse Turken worden op Facebook en Twitter opgeroepen om donderdag te demonstreren tegen Jeugdzorg. Jeugdzorg zou bij de plaatsing van kinderen geen rekening houden met geloof en cultuur. De demonstratie zou om tien uur plaatsvinden in Rotterdam, bij de islamitische universiteit. Er is nog geen officiële toestemming voor de demonstratie.

De afkeer van lesbische pleegouders met een islamitisch kind roept op internet felle tegenreacties op. De essentie: als jullie zoveel moeite hebben met twee moeders, meld je dan aan als pleeggezin. Er zijn veel te weinig islamitische pleeggezinnen voor de islamitische kinderen voor wie een pleeggezin wordt gezocht.

Stop de verontwaardiging, neem verantwoordelijkheid, schreef dan ook PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu dit weekend op zijn Facebookpagina. Hij vindt dat moslims de afgelopen jaren in dit opzicht hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen. Gisteren meldde hij op Facebook dat vijftig Turks-Nederlandse pleeggezinnen zich afgelopen week hebben aangemeld bij Pleegzorg Nederland. Hij verwacht dat dit er veel meer worden.

Het is natuurlijk de vraag of de gezinnen die zich nu aanmelden, wellicht in een emotionele opwelling, wel geschikt zijn als pleeggezin. In elk geval moeten ze eerst uitgebreid worden gescreend.

Bij alle hectiek zou je bijna vergeten dat het om een negenjarig jongetje gaat dat nu niet meer naar school kan: „Zou iemand zich realiseren dat #Yunus binnenkort alles over zichzelf terugleest?”, twittert Bob Hoogstra.

De Nederlandse zangeres Frédérique Spigt twittert „Lieve #yunus, trek je maar niets aan van al die overspannen, boze, verongelijkte mensen. Het leven is mooi.”