Weer molest scheidsrechter, nu na zaalvoetbalwedstrijd

Een 21-jarige scheidsrechter is vrijdag zwaar mishandeld tijdens een vriendschappelijke zaalvoetbalwedstrijd in Leiden. De man zou vandaag worden geopereerd aan zijn verwondingen.

Zijn kaak is op twee plaatsen gebroken en zijn neus is zwaar gekneusd. De politie heeft zaterdag twee verdachten, twee broers van vijftien en twintig jaar oud, in hun woning aangehouden.

De voetbalbond KNVB maakt overmorgen „verscherpte maatregelen” bekend om geweld op het voetbalveld te beteugelen. Het gaat om „excessen” waartoe behalve fysiek geweld ook „hevig verbaal geweld in woord en gebaar” wordt gerekend, aldus een woordvoerder.

De mishandeling vrijdag in Leiden vond plaats in een sporthal aan de Opaalstraat. Daar was op initiatief van een jongerenwerkorganisatie een zaalvoetbalwedstrijd georganiseerd. Een stagiair van de jongerenwerkorganisatie was scheidsrechter. Volgens twee spelers nam de man een verkeerde beslissing, aldus de politie, waardoor een woordenwisseling ontstond. „Het leek daar bij te blijven, maar na de wedstrijd werd de scheidsrechter alsnog meerdere keren in zijn gezicht geslagen.”

Het zaalvoetbaltoernooi werd gespeeld buiten verantwoordelijkheid van de KNVB. Niettemin heeft de bond contact opgenomen met de mishandelde scheidsrechter. „We hebben gevraagd of we iets voor hem kunnen betekenen. Want dit is natuurlijk weer een ontzettend vervelend bericht.”

Het KNVB-plan om geweld te beteugelen volgt op een debat de afgelopen maanden van clubs, districtsbestuurders en de bond zelf. Dat debat ontstond na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere begin december. De man werd op de velden van zijn club Buitenboys geschopt en geslagen door spelers van de bezoekende Amsterdamse club Nieuw Sloten.

Zeven jongens van vijftien tot zeventien jaar oud en één vader worden verdacht van betrokkenheid. Zij zitten nog altijd vast, in afwachting van een rechtszaak die op 29 mei begint.