Waarde huis gedaald: Shell past 1 miljoen euro bij

Als de Wassenaarse villa van Shell-topman Malcolm Brinded meer waard was geworden, was de winst voor hem geweest. Maar toen Shell het hoofd van de exploratiedivisie vorig jaar vroeg plaats te maken voor een ander, was de markt ingestort en zijn woning aanzienlijk in waarde verminderd.

En dus trad een clausule in het contract van de Brit in werking die stelde dat Shell het verschil zou bijpassen.

Brinded was in 2002 naar Nederland gekomen als hoofd van de divisie exploratie en productie. Hij betrok een representatieve villa in Wassenaar waarvoor hij 3,4 miljoen euro betaalde. Uit het vorige week gepubliceerde jaarverslag van de energiegigant blijkt dat Shell de waarde van het pand garandeerde „als de Brit op initiatief van Shell zou moeten vertrekken”.

Vorig jaar april vertrok Brinded inderdaad, hij zette zijn huis in Nederland te koop. Maar de markt voor kapitale villa’s in Wassenaar was stilgevallen en er meldde zich geen enkele koper. Waarop Shell het huis liet taxeren en uiteindelijk in november overnam voor 2,4 miljoen euro. Het verschil met de aankoopprijs, ongeveer 1 miljoen euro, werd overgemaakt naar de rekening van Brinded.