Opinie

Vier vliegen in de kleedkamer

Kees ’t Hart voelde zich eerst „een betrapte voyeur”. Maar na een tijd werden er geintjes met hem uitgehaald. Opeens kon hij zijn tas niet tillen. „Ik maak hem open, iemand heeft er een van de gewichten uit het krachthonk in gedaan. O yes, voetbalhumor.”

De schrijver keek voor het voetbaltijdschrift Hard Gras gedurende het seizoen 2000-2001 bij SC Heerenveen in kleedkamer en keuken en schreef er het boek Het mooiste leven... over. Vol ijver hield hij een dagboek bij, wat leidde tot notities als: „Gewoonlijk lig ik zondagochtend met een kater te bed, het drukke schrijversleven eist zijn tol, maar nu ben ik mooi op tijd in het spelershome.”

Vlieg op de muur zijn, wie wil dat niet af en toe? Marcel van Roosmalen volgde Vitesse van heel nabij en schreef het boek Je hebt het niet van mij zonder zich iets aan te trekken van Theo Janssen, die had gezegd: „Als je dat opschrijft, sla ik je op je bek.” Een boze vader van een andere speler voerde dit dreigement uit. Bij de verkeerde journalist. Het blijft uitkijken voor vliegenmeppers.

Documentairemaker Bernard Krikke is nog een stap verdergegaan. Hij installeerde in de kleedkamer bij Sparta vier camera’s die er maanden blijven, filmde de peptalk van de trainer in de rust van een wedstrijd, was bij contractbesprekingen, enzovoorts.

De spelers waren aanvankelijk niet blij met die camera’s, een behoorlijke aantasting van hun privacy. Wat voetballers allemaal uithalen of uitroepen in kleedkamers, je moet het ook niet steeds willen zien of horen. Maar ze raakten eraan gewend, al werden er afspraken gemaakt over wat er níét mag worden uitgezonden.

Het resultaat is een achtdelige tv-serie, S.P.A.R.T.A. achter de poorten van Het Kasteel, die vanavond bij RTL 7 begint. Als tegenprestatie bood Krikke de club de hulp van statistici aan, wier gegevens over de circa 1.200 acties per wedstrijd de trainer moeten helpen bij het bepalen van zijn tactiek. Of het effectief is? Sparta staat bovenaan in de eerste divisie, maar verloor vrijdag thuis van MVV. Voor het eerst in twintig jaar. Gevleugelde trainersuitdrukking: ‘Statistieken zeggen mij niets.’