Syrië vuurt raketten af richting Libanon: ‘significante escalatie’

De Syrische luchtmacht heeft vandaag vier raketten afgevuurd op een onbewoond gebied bij de grens met Libanon. De aanvallen maakten geen slachtoffers, maar werden vanavond door de VS wel een ‘significante escalatie’ genoemd.

Vier dagen geleden waarschuwde het regime van Assad dat ze rebellen die zich ophouden bij de grens zouden kunnen beschieten.

De raketaanvallen van vandaag vonden plaats vlakbij Bekaa Valley (kaart), waar ook Arsal ligt. De bevolking van dat stadje bestaat overwegend uit Soennitische moslims die de strijd van de rebellen tegen Assad steunen.

Een woordvoerder van de VS zei dat ‘de escalatie van het geweld tegen de Libanese soevereiniteit absoluut onacceptabel’ is.

Update 22.56 uur: Ook Frankrijk heeft de raketaanvallen vanavond veroordeeld. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Syrië de soevereiniteit van Libanon ‘ernstig misbruikt’ heeft. Frankrijk, dat troepen in Libanon heeft als onderdeel van een VN-vredesmissie, wil de rest van de EU zover krijgen dat er wapens geleverd kunnen worden aan de Syrische rebellen die Assad bestrijden.

    • Peter Zantingh