Stemming Cyprus over steunplan uitgesteld tot morgen - banken dicht

Tassen met "I <3 Cyprus" in een souvenirwinkel in Limassol, een belangrijke havenstad op het eiland. Foto Bloomberg / Chris Ratcliffe

De behandeling in het Cypriotische parlement over het steunplan dat dit weekend werd uitonderhandeld wordt uitgesteld tot morgen. Er is meer tijd nodig om tot een herziening van de belasting op spaartegoeden te komen, zodat de kleine spaarder wordt ontzien.

Dat heeft de voorzitter van het parlement Yiannakis Omirou bekendgemaakt.

Binnen het parlement op het eiland bestaan grote bezwaren tegen de belasting op spaargeld. President Nikos Anastasiades probeert de plannen zo aan te passen dat het parlement alsnog akkoord wil gaan. Eigenlijk stond de stemming vanavond op de planning, omdat de banken in Cyprus morgen weer zouden opengaan. Uit vrees voor een bankrun zijn de banken op het eiland sinds de start van de onderhandelingen, afgelopen vrijdagmiddag, gesloten. De banken blijven morgen ook nog dicht.

Mocht Cyprus de plannen inderdaad wijzigen, dan moet dit ook nog worden goedgekeurd door de Eurogroep, waar Jeroen Dijsselbloem voorzitter van is.

Voor het eerst dragen spaarders bij aan de redding van banken

De ministers van Financiën van de eurolanden bereikten vrijdagnacht overeenstemming over een steunprogramma voor Cyprus van maximaal 10 miljard euro. De lening wordt verstrekt door het Europese noodfonds ESM. In ruil voor de lening moeten de depositohouders in Cyprus een eenmalige heffing op hun spaartegoeden betalen van 6,75 procent tot 100.000 euro en 9,9 procent boven 100.000 euro.

De Russische premier Poetin kraakte het plan vandaag, dat hij “oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk” noemt. Het is voor het eerst sinds de start van de financiële crisis dat spaarders moeten meebetalen aan de redding van banken.