‘Sprint aantrekken bijna zo mooi als zelf winnen’

Ruud van Deursen
Ruud van Deursen

Naam: Koen de Kort

Leeftijd: 30 jaar

Sport: Wielrennen

Prestaties: Derde in Dwars door Vlaanderen vorig jaar. In de Vuelta van 2012 vijf keer John Degenkolb gelanceerd voor etappewinst in de sprint.

De wielerkaravaan trekt deze week naar België voor Dwars door Vlaanderen (woensdag), de E3-prijs (vrijdag) en Gent-Wevelgem (zondag). Koen de Kort van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano zal waarschijnlijk twee van de drie koersen rijden. Wat kunnen we deze week van je verwachten?

„Het is moeilijk in te schatten of ik al fit genoeg ben om goed te presteren. In de Ronde van Qatar begin februari brak ik mijn sleutelbeen. De Tirreno-Adriatico vorige week was m’n eerste koers sinds die val. Dat was direct afzien, een lastige koers, maar het ging wel beter dan verwacht. De komende weken hoop ik weer een rol van betekenis te kunnen spelen. Zeker Gent-Wevelgem is een mooie koers, alleen al qua historie. Met sprinter John Degenkolb hebben we ook een kanshebber in de ploeg.”

Wat is de doelstelling voor dit seizoen voor jou persoonlijk en voor je ploeg Argos-Shimano?

„Ik richtte me van tevoren eigenlijk op deze periode, als de grote klassiekers gereden worden. Door die val ben ik nu pas net weer hersteld en is het nog even afwachten hoe ik er precies voor sta. Doordat ik nu al een rustperiode heb gehad, rij ik waarschijnlijk de Giro d’Italia in mei en daarna de Tour de France. Vorig jaar reed ik de Tour en daarna de Vuelta en was ik erg goed in Spanje, dus hopelijk ben ik dat nu ook in de Tour als dat mijn tweede grote ronde is.”

„Met de ploeg hoop ik dat we een etappe winnen in de Tour de France. Met sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb hebben we daar best kans op. Ik wil dan graag mijn bijdrage leveren in het aantrekken van de sprint. Dat is bijna net zo mooi als zelf winnen.”

Hoe wordt er in het peloton gereageerd op de dopingperikelen van de laatste tijd?

„Er wordt nauwelijks meer over gepraat dan in andere jaren, maar het is wel iets dat meer opvalt omdat er nu zoveel bekentenissen zijn. Ik vind het verloren energie om er mee bezig te zijn, al is het wel goed dat alles nu naar buiten komt om te zien wat voor cultuur er heerst(e). Misschien gebeurt het nu namelijk ook nog wel. Ik zal niet zeggen dat het wielrennen nu 100 procent schoon is, maar het is wel beter dan vroeger. Mijn ploeggenoten vertrouw ik helemaal, maar bij anderen zijn er nog wel eens momenten dat ik denk: ‘Dat ziet er vreemd uit’.”

Hoe zie je de toekomst van de sport?

„Het wielrennen heeft begrepen dat het zo niet anders kan en werkt nu aan verbetering. Dat kan niet elke sport zeggen. Het bloedpaspoort is een goede manier om dopinggebruik op te sporen. Verder ligt de verantwoordelijkheid ook bij de ploegen. Bij Argos wordt ons geen extra druk opgelegd door de ploeg of de sponsor. En een renner is niet welkom als er zelfs maar een indicatie is voor dopinggebruik.”