Schakenbos en De Mooij nieuwe bestuurders woningcorporatie Vestia

Het hoofdkantoor van de woningcorporatie Vestia in Rotterdam.
Het hoofdkantoor van de woningcorporatie Vestia in Rotterdam. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Arjan Schakenbos en Willy de Mooij worden de nieuwe bestuurders van de Zuid-Hollandse woningcorporatie Vestia.

Schakenbos (55), nu hoofd van vastgoedbeleggingsfonds Vesteda, wordt als voorzitter verantwoordelijk voor de portefeuilles wonen en onderhoud & ontwikkeling. De Mooij (54), directeur programma fusie en integratie bij de Rotterdamse corporatie Havensteder, neemt de portefeuilles vastgoed en financiën & control voor haar rekening.

Schakenbos en De Mooij volgen samen oud-bestuurder Erik Staal op die begin vorig jaar moest afreden toen Vestia in het nieuws kwam door grootschalige speculatie met derivaten. Sinds februari vorig jaar wordt Vestia bestuurd door interim-bestuurders Gerard Erents en Jacques Thielen. Staal was enig bestuurder van Vestia, dat destijds met 89.000 woningen de grootste corporatie van Nederland was.

‘Bestuurders hebben volkshuisvestelijke ervaring’

Schakenbos studeerde bestuurskunde in Nijmegen en werkte in het verleden onder meer als managing partner bij organisatieadviesbureau Twynstra Gudde en als bestuursvoorzitter van corporatie Woonstad Rotterdam.

De Mooij studeerde bedrijfseconomie in Groningen en deed de postdoctorale accountancy opleiding. Ze deed onder andere werkervaring op bij de Algemene Rekenkamer en de gemeente Rotterdam voordat ze in 2007 benoemd werd tot directeur financiën en middelen bij corporatie PWS Rotterdam, die toen onder verscherpt toezicht stond.

Volgens Henk Raué, voorzitter van de raad van commissarissen van Vestia, hebben Schakenbos en De Mooij de “volkshuisvestelijke ervaring” die Vestia nodig heeft bij het verdere herstel. “Het op orde brengen van de bedrijfsfinanciën en het stroomlijnen en efficiënter maken van de organisatie” is bij hen “in goede handen”, aldus Raué.

De nieuwe bestuurders treden naar verwachting per 1 juni 2013 aan. Ze worden betaald volgens de wet normering topinkomens en de nieuwe specifieke richtlijnen voor volkshuisvesting, voegt Vestia toe in een persbericht. Over het salaris (circa een half miljoen) en de bruto pensioenuitkering (3,5 miljoen euro) van Erik Staal is eerder veel maatschappelijke ophef ontstaan.