'Ron Jans trainer van PEC Zwolle'

Ron Jans wordt komend seizoen trainer van PEC Zwolle, zo melden diverse media. Wel zou Jans alleen in Zwolle aan de slag willen als de club in de eredivisie blijft. Jans zou vanmiddag worden gepresenteerd. Hij is de opvolger van Art Langeler, die zijn contract in Zwolle niet wilde verlengen.

Ron Jans (54) is geboren en getogen in Zwolle en begon zijn carrière als speler in 1976 bij PEC. Hij speelde in zes seizoenen 157 wedstrijden voor de club waarin hij als linksbuiten 44 keer scoorde. Daarna speelde hij voor FC Groningen, Roda JC, Mazda Sport (Japan) en SC Veendam.

In 2002 werd hij hoofdtrainer van FC Groningen. Onder zijn leiding steeg de club van de onderste regionen in de eredivisie naar de subtop. In 2005 werd de Champions League net gemist in de play-offs. Pas in 2010 vertrok Jans uit Groningen, waarmee hij de langstzittende trainer werd van de plaatselijke FC. Hij vervolgde zijn loopbaan bij Heerenveen, waar hij twee seizoenen bleef. Dit seizoen begon hij als trainer van Standard Luik, maar hier werd hij al na elf wedstrijden ontslagen wegens tegenvallende resultaten.

De huidig PEC-trainer Art Langeler vertrekt waarschijnlijk naar PSV, waar hij hoofd van de jeugdopleiding kan worden. Beide partijen bevestigen tegenover het AD met elkaar in gesprek te zijn. „Ik kan moeilijk ontkennen dat dit een interessante functie is”. zegt Langeler tegen de krant. „Het is bovendien een compliment als PSV zich meldt. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat beleidsmatige kant van een voetbalbedrijf mijn belangstelling heeft.”

Langeler (42) begon zijn carrière vier jaar geleden als trainer van PEC Zwolle in de eerste divisie. Hoewel de resultaten goed zijn en dit zijn eerste seizoen in de eredivisie is, liet Langeler eerder tegenover deze krant weten toe te zijn aan een nieuwe omgeving.

„Ik wil niet het moment afwachten dat het minder gaat. Dat moment komt steeds dichterbij als je vier jaar trainer bent bij dezelfde club. En ik ben ook wel benieuwd hoe het is om bij een andere club te werken.”