Rob Wijnberg komt (als alles goed gaat) binnenkort met ‘De Correspondent’

Hij was de afgelopen tijd bezig met een nieuw journalistiek project, dat wisten we. Maar wat het precies was, bleef onduidelijk. Vanavond zat voormalig nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg bij De Wereld Draait Door. Hij deed daar De Correspondent uit de doeken.

Aanvankelijk kwam als werktitel De Vijfde Macht naar buiten, maar dat was toch ‘te pompeus’. Het werd daarom De Correspondent. Naast Wijnberg doen (onder anderen) ook Femke Halsema, Jelle Brandt Corstius, Henk Hofland, Arnon Grünberg, Alexander Klöpping, Ewald Engelen en Joris Luyendijk mee. Halsema, bijvoorbeeld, wil beginnen met een wekelijkse column die ‘juist niet’ over de Nederlandse politiek gaat. Grunberg schrijft ‘langere, diepgravende verhalen’.

Maar wat is het precies? Wijnberg en de andere medewerkers die bij Van Nieuwkerk aan tafel zaten, Halsema en Brandt Corstius, zeiden dat het gaat om ‘het overstijgen van de waan van de dag’. De auteurs staan centraal. Of, zoals het op de site staat te lezen:

“De Correspondent wil juist de dieperliggende structuren en ontwikkelingen achter het nieuws in beeld brengen. De artikelen moeten de lezer nieuwe inzichten bieden in hoe de wereld werkt.”

Over de concrete verschijningsvorm bestaat, ook na de uitzending van DWDD, wat onduidelijkheid. We bellen daarom nog even met Wijnberg. Het wordt een website waar dagelijks ‘in ieder geval iets nieuws’ op verschijnt, zegt hij.

“Het kan zijn dat we op een dag acht stukjes hebben, of dat we het juist bij één groot onderzoeksstuk houden omdat we vinden dat dat de ‘cover’ van de dag moet zijn. Er is niet één vast moment waarop de daguitgave naar buiten komt - nieuwe inhoud kan de hele dag door verschijnen.”

De Correspondent gunt zichzelf nu dertig dagen om 15.000 leden te werven. Zij betalen (minimaal) 60 euro per jaar. Het project haalt, als dat lukt, 900.000 euro op en heeft geen investeerders of adverteerders nodig. Als die 15.000 binnen zijn, ‘kunnen we beginnen’, zei Wijnberg. Voor de uitzending van vanavond waren het er ongeveer twintig, inmiddels (rond 21:00 uur) ruim 1.500.