Reddingsplan Cyprus

Noodsteun of bankroet

Cyprus bevindt zich in de de ergste financiële crisis sinds de Turkse invasie in 1974. Dat verklaarde president Nicos Anastasiades gisteravond in een toespraak. Het Cypriotische parlement zou gisteren stemmen over een bijzondere heffing van 6,75 tot 9,9 procent op spaartegoeden van respectievelijk minder en meer dan 100.000 euro. Die moet de noodlening van 10 miljard euro gaan financieren die het ESM verstrekt. Zaterdag bereikten de ministers van Financiën van de EU en het IMF daarover een akkoord. Cyprus probeert een bankroet af te wenden maar de politieke steun voor het plan is broos. Diverse partijen zouden gisteren bijeenkomen om hun standpunten in te nemen over de heffing. Drie partijen zouden sowieso tegen zijn, geen enkele partij heeft een meerderheid in de Kamer. Anastasiades verklaarde gisteravond dat de lening het enige alternatief is voor een bankroet voor het eiland. Cyprus is het vijfde land dat Europese steun krijgt, maar het eerste land waarin spaarders inleveren. Zij worden gecompenseerd met onder andere aandelen in hun bank. De Britse regering heeft toegezegd dat Britse onderdanen voor de heffing worden gecompenseerd. Vandaag wordt er alsnog in het parlement gestemd. NRC,BBC