Raikkonen wint eerste GP, Van der Garde 18de en laatste

De Finse autocoureur Kimi Räikkönen heeft de eerste wedstrijd van het nieuwe Formule 1-seizoen gewonnen. Op het circuit Albert Park in de Australische metropool Melbourne liet de coureur van renstal Lotus de Spanjaard Fernando Alonso (Ferarri) en de Duitser Sebastian Vettel (Red Bull) gisteren achter zich.

Vettel was de openingsrace vanaf pole position begonnen en kende ook een goede start. In tegenstelling tot zijn Australische teamgenoot en thuisfavoriet Mark Webber, die kort na de start van de tweede naar de zevende plaats was weggezakt. Aanvankelijk leek Vettel, de wereldkampioen van de afgelopen twee seizoenen, ook op weg naar de zege in de wedstrijd, maar door verschillen in bandenkeuze en de uiteenlopende pitstopstrategieën waren er voorin veel wisselingen.

Räikkönen won de race door een slim strijdplan. Waar de rest van het deelnemersveld drie keer moest stoppen, maakte Räikkönen, die de wedstrijd vanaf de zevende positie was begonnen, slechts twee pitstops. Na 25 ronden nam de Fin de leiding in de wedstrijd om die vervolgens kort af te staan aan Adrian Sutil. Na de tweede pitstop heroverde de Fin de koppositie en reed hij onbedreigd naar de zege.

De Nederlander Giedo van der Garde eindigde gisteren bij zijn debuut in de Formule 1 als achttiende en laatste. De 27-jarige Caterham-coureur begon de wedstrijd op de 20ste startpositie, maar hij rukte in het begin van de wedstrijd op naar de vijftiende plaats. Daarna zakte Van der Garde weer terug en beëindigde hij de race als laatste. Vier coureurs haalden het einde van de wedstrijd niet.

Desondanks was debutant Van der Garde tevreden over zijn debuut in de Formule 1. „Een behoorlijke start van mijn carrière in de Formule 1”, zei de onervaren Nederlandse coureur na afloop tegen betaalzender Sport 1.

Giedo van der Garde: „Het was heel belangrijk om mijn eerste race te finishen en dat heb ik hier gedaan. Ik zei voor het seizoen al dat ik de eerste races vooral moet benutten om te leren en vandaag heb ik dat zeker gedaan. Ik voel me fysiek prima en we hebben nu veel informatie verzameld over hoe de banden zich gedragen.”