Parijs (slot): kleren om je tevreden in te voelen

PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME FALL/WINTER 2013
PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME FALL/WINTER 2013

Midden in Grand Palais was een enorme wereldbol neergezet. Op de plekken waar een Chanelwinkel zit, was een vlaggetje met een oplichtend logo aangebracht.

Grote modehuizen als Chanel en Louis Vuitton zijn bezig met een enorme expansie, en niet alleen in Europa. Chanel rules the world, leek de boodschap van het decor. Maar het huis heeft, zo was te zien, nog wel wat zendingswerk te verrichten in Zuid-Amerika en vooral Afrika.

De vele modellen verdwenen dinsdagochtend in het niet bij die wereldbol, en de details van de stoffen waren vanaf de hoge tribunes niet altijd even goed zichtbaar. Het silhouet wel: los gesneden jurken en jasjes met een korte klokkende rok, gedragen met stoere laarsjes met daarin rubber kousen tot ver over de knie, tweed jassen die aan de voorkant dijkort waren, openvallende rokken met een shortje eronder. Outfits voor jonge vrouwen om stevig mee door wereldsteden te stappen – als het er koud genoeg is, tenminste.

De powershow van Chanel was een buitenbeentje in de Parijse vrouwenmodeweek voor najaar 2013. De shows hadden meestal een intiem karakter, die paste bij de kleren, die sensueel, maar comfortabel waren. Platte schoenen en invloeden van de mannenmode waren een belangrijke trend, net als aaibare materialen: teddy, zachte wol, en heel veel bont, soms, zoals bijvoorbeeld Céline, geschoren, zodat het op eerste gezicht fluweel leek. Vrouwvriendelijke mode, zou je kunnen zeggen.

Bij Givenchy had de show zelfs een feministisch sausje. Antony, gekleed in een lange, zwarte jurk, zong live zijn nummer You are my sister. Op de stoelen lag een pamflet waarin hij vrouwen opriep voor zichzelf en de planeet op te komen. De modellen droegen interessante combinaties van hard en zacht: leren jacks en op motorjacks geïnspireerde brede ceintuurs aan de ene kant, luxe sweatshirts met afbeeldingen van Bambi en transparante zijden strokenrokken aan de andere. Het resultaat was compromisloos romantisch; meer sexy zigeunerin dan strijdbare vrouw.

Draagbaarder was de collectie van Céline, al is te hopen dat er in de winkel een paar centimeter van de hakken van de laarsjes afgaan. Tot nu hadden de collecties van Phoebe Philo, de vrouw achter het label en een van de invloedrijkste ontwerpers van dit moment, een jongensachtige stijl, maar voor komend najaar draait alles om zachte, vrouwelijke, minimalistische mode in vooral zachtroze, wit en grijs: tops, ruime jassen, en jurken met diepe zakken en trompe-l’oeilmouwen, die in elkaar waren geknoopt, wat het idee van een omhelzing gaf; kleren om je heel tevreden in te voelen. Van eerdergenoemd geschoren bont was een mouwloze jurk gemaakt, en een rok. Veel van de stukken leken zwaar, maar bleken gemaakt van lichte kasjmier. Kuitlange klokrokken waren gebreid en hadden tailleband noch rits – comfortabeler kan bijna niet.

Dinsdagavond, in een voor de gelegenheid met oude stoelen en banken ingerichte bibliotheek van een deftige Parijse school, liet Christophe Lemaire met zijn vijfde collectie voor Hermès zien dat hij volkomen op zijn plek is bij het luxehuis. Zijn kleren waren ingetogen, tijdloos, en onvoorstelbaar chic: Parijse stijl in zijn puurste vorm. Zwarte, kuitlange rokken met subtiele voorsplitten werden gedragen met witte blouses en een nonchalant omgeslagen cape of een leren vliegeniersjack, een grijze pantalon met een zwarte, met leer afgezette blouson en een hooggesloten blouse van naturelkleurig leer, en er waren meerdere, perfect gesneden mannenpakken.

Bij Louis Vuitton stapten bezoekers woensdagochtend een chic hotel binnen. In een speciaal voor de show gebouwde, ronde tent waren vijftig hoteldeuren aangebracht. Steeds weer gingen een paar van de deuren tegelijk open en stapten er modellen uit, hutkoffers en animaties vanhotelkamers achterlatend. Hotelgasten? Minnaressen na een geheime afspraak? Hoe dan ook, hun kleren waren supervrouwelijk, sensueel en ontspannen – losjes vallende, transparante avondjurken, zijden lingerie met lange, wijde (bont)jassen erover en luxe pyjama’s.

Eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad.

Fotografie: Peter Stigter (teampeterstigter.com)

PHOTO © PETER STIGTER
FILENAME IS DESIGNER NAME
FALL/WINTER 2013.GivenchyGivenchy

CélineCéline

PHOTO © PETER STIGTER
FILENAME IS DESIGNER NAME
FALL/WINTER 2013.HermèsHermès

PHOTO © PETER STIGTER
FILENAME IS DESIGNER NAME
FALL/WINTER 2013.Louis VuittonLouis Vuitton