Orbán kent antisemieten hoge staatsprijzen toe

De conservatieve regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zaterdag hoge staatsprijzen uitgedeeld aan drie beroemde Hongaren die bekend staan als antisemitisch en extreem-rechts. Ze kregen de onderscheiding ter gelegenheid van de Hongaarse nationale feestdag.

Ferenc Szaniszlo, journalist bij de zender Echo TV, kreeg de Tancsics-prijs voor journalistiek. Szaniszlo doet regelmatig antisemitische en anti-Roma-uitspraken. In 2011 werd hij door de Hongaarse media-autoriteit op de vingers getikt omdat hij Roma met apen had vergeleken. Archeoloog Kornel Bakay kreeg de Orde van Verdienste. Hij beschuldigde joden van het leiden van de slavenhandel in de Middeleeuwen.

De Rockzanger Janos Petras van de groep Karpatia draagt nu het Gulden Kruis van Verdienste. Zijn groep liep in het verleden mee in marsen van de Hongaarse Garde, een paramilitaire organisatie die ageerde tegen Roma en in 2009 werd verboden.

Met name de lof voor Szaniszlo heeft tot ophef geleid. Tien journalisten die de prijs eerder hadden ontvangen, hebben die nu boos teruggestuurd. Minister voor Human Resources Zoltan Balog, verantwoordelijk voor de prijzen, zei dat hij niet van tevoren op de hoogte was van de uitlatingen van Szaniszlo. Hij „betreurt” de gang van zaken, maar zal de prijs niet intrekken. (AFP)

De Wereld: Hongarije onder Orbán