Open verkiezing PvdA in vier steden

In Amsterdam, Utrecht, Groningen en Zoetermeer zouden alle inwoners moeten kunnen kiezen wie de PvdA-lijsttrekker wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Tot nu mogen alleen PvdA-leden dat bepalen.

„We hebben in Amsterdam vijfduizend partijleden, maar bij de vorige lokale verkiezingen hebben er negentigduizend mensen op ons gestemd”, zegt de Amsterdamse PvdA-voorzitter Martijn Kool. „We vinden het belangrijk dat al deze mensen een stem hebben in wie hun kandidaat is.” Zijn afdeling, en ook het partijbestuur, moet nog wel met het plan instemmen.

Het was een idee van Hans Spekman, toen hij begin vorig jaar tot partijvoorzitter werd gekozen, om ook niet-PvdA’ers zeggenschap te geven over PvdA-kandidaten. Uiteindelijk zou zelfs de partijleider zo gekozen moeten worden. Doel van Spekman is om de politiek in het algemeen en de PvdA in het bijzonder zo interessanter te maken voor niet-leden.

Het PvdA-bestuur beraadt zich nog over welke regels er precies moeten gelden bij deze ‘primaries’. Sowieso mogen alleen PvdA-leden zich kandidaat stellen. Amsterdam wil ook dat kandidaten de steun krijgen van minstens 150 lokale partijleden, zegt Kool. Ook zullen mensen die willen stemmen een kleine bedrag (1 à 2 euro) moeten betalen. Spekman: „Je moet er wel enige moeite voor doen. Maar het moet geen drempel zijn, zodat iemand in de bijstand bijvoorbeeld niet zou kunnen stemmen.”

Toen hij zijn voorstel deed, speelde Spekman nog met het idee om potentiële kiezers een verklaring van sympathie met de PvdA te laten teken. Het idee daarachter was om grappenmakers en kwaadwillenden te weren. Nu wil de partijvoorzitter eerst lokale voorstellen afwachten.