'Onze Arjan maakt het publiek wild'

Sven Hammond Soul, band van toetsenist Sven Figee, begint aan zijn clubtournee.

20 maart 2011, Sven Hammond en bandleden. Foto Ruud van Zwet
20 maart 2011, Sven Hammond en bandleden. Foto Ruud van Zwet Ruud van Zwet

„We hadden dit weekend twee shows: een eigen clubconcert in ’t Paard, Den Haag en een middagconcert bij de Blue Note ClubSessions in de stadsfoyer van het Muziekgebouw in Eindhoven. Twee totaal verschillende shows, waarin de bezetting het nadrukkelijkste verschil was. Voor een korte set zijn er geen blazers mee en spelen we meer liedjes. In de tournee langs poppodia reizen we met twaalf man en gaan we tot het gaatje. Er is veel ruimte voor improvisatie, zowel de muzikanten als de vocalisten kunnen soleren, en we winden het publiek op in een zorgvuldig geregisseerde dollemansrit.

„Den Haag is onze hometown – er waren veel bekenden. Dat voelt goed zo’n volle bak. Een van de hoogtepunten daar was de solo van baritonsaxofonist Arjan Muusz met drummer Joost Kroon in Crooked Shoe. Het is een groovenummer dat we helemaal uitbouwen tot jam. Ikzelf leidde die op Hammond, en toen kwam Arjan met baritonsax naar voren. Hoe hij dan de liefde staat de bedrijven met dat instrument, vooraan op het podium – het maakt de toehoorders uitzinnig.

„Ik sleep op tournee niet mijn originele Hammond B3 uit de studio mee. Die is over de honderd kilo, onhanteerbaar. Bovendien wil ik me niet afvragen of hij het nog doet bij het podium. Mijn hagelnieuwe Hammond, die door zijn houten behuizing wel dezelfde look heeft als de B3, is door zijn bijna Ikea-achtige systeem net even beter te verslepen.

„Ik geef de band graag ruimte. Op een zeker moment heb je het op een Hammond wel verteld. Los ga ik in Let’s Roll, een snel swingnummer. In een lang intro improviseer ik en bouw de spanning op. Daarna knik ik overdreven en komt de eerste klap met de band. Zo volgen er nog drie. En dan zijn we samen weg; heerlijk.”

Concert: 31/3 Melkweg, Amsterdam.