Nadal wint na blessureleed nu ook toptoernooi op hardcourt

Rafael Nadal heeft vannacht voor het eerst sinds zijn langdurige blessureperiode een tennistoernooi op een hardcourtbaan gewonnen. In de finale in Indian Wells won de Spanjaard in drie sets van de Argentijn Juan Martin Del Potro: 4-6, 6-3 en 6-4. Bij de vrouwen versloeg Maria Sjarapova de Deense Caroline Wozniacki met 6-2 en 6-2.

Nadal was na afloop „heel blij en emotioneel”. „Na alles wat er de laatste zeven maanden gebeurde, is het niet niks om drie spelers uit de top tien te verslaan. Je onthoudt alleen de negatieve dingen van de periode waarin je afwezig was.”

De Spanjaard won in Indian Wells ook in 2007 en 2009. Hij heeft nu zeshonderd zeges geboekt in zijn loopbaan, een aantal dat van de actieve spelers alleen de Zwitser Roger Federer haalde. Nadal heeft zich afgemeld voor het Masterstoernooi van Miami, dat later deze week begint.

Nadal kwam in Indian Wells op een 3-0 voorsprong, daarna sloeg de partij om. Del Potro kwam terug tot 3-3. Nadal won wel de zevende game, maar Del Potro wist daarna twee keer zijn eigen game te behouden en een break te plaatsen: 6-4.

In de tweede set liep Del Potro snel uit naar een 3-1 voorsprong. Daarna won Nadal vijf games op rij en darmee de set: 6-3. In de beslissende set maakte Nadal twintig van de 23 punten op zijn eigen opslag: 6-4.

Del Potro had zaterdag in de halve finale voor een verrassing gezorgd door nummer één van de wereld Novak Djokovic in drie sets uit te schakelen: 4-6, 6-4 en 6-4.

Nadal versloeg in de halve finale de Tsjech Tomas Berdych: 6-4 en 7-5. De Spanjaard stond in Californië voor de vierde keer na zijn rentree in een finale. De vorige drie maal betrof het graveltoernooien in Zuid-Amerika waar hij twee finales won en één verloor. (Novum)