N-VA: verkiezingen gaan over Vlaamse autonomie

De Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever zal na de verkiezingen van 2014 ,,totale autonomie” eisen voor Vlaanderen. Dat zegt N-VA-kopstuk Geert Bourgeois, oprichter van de partij en Vlaams vicepremier in een vraaggesprek in De Standaard van afgelopen weekend.

„Alles moet naar Vlaanderen komen: fiscaliteit, werk, sociale zekerheid. Gewoon alles”, aldus Bourgeois. De N-VA kan volgens peilingen rekenen op de steun van bijna 40 procent van de Vlaamse kiezers. Als de N-VA inderdaad zo groot wordt, zullen de Franstaligen moeten accepteren wat de Vlaams-nationalisten willen, zegt Bourgeois. „In een huwelijk gaat dat ook zo. Als de ene partner zegt: ‘Ik wil dat.’ En de andere zegt: ‘Neen’. Dan is het afgelopen.”

De N-VA streeft naar het einde van België, maar begin dit jaar zei een ondervoorzitter dat daar nu „onvoldoende draagvlak” voor was in Vlaanderen. De partij zou nu een ‘confederaal model’ als doel hebben, waarbij Vlaanderen en Wallonië alleen afspreken wat ze nog samen willen doen, zoals buitenlandse zaken en defensie.

Aan Franstalige kant werd gezegd dat de partij daarmee eigenlijk bedoelt dat België gesplitst wordt. Bourgeois bevestigt dat idee in zijn interview. Als het is „afgelopen”, moeten de Franstaligen „niet denken dat ze Brussel krijgen”. De stad zou onder gemeenschappelijk bestuur moeten komen. Eerder was er in de partij discussie over Brussel, een stad waar Vlamingen niet dol op zijn, maar die wel economisch van belang is.