Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Muzikant Jason Molina stierf zaterdag, ‘verdronken in alcohol’

Het was de alcohol, zeggen ze. Jason Molina (die onder die naam, maar ook onder Songs: Ohia en Magnolia Electric Co. muziek maakte) is afgelopen zaterdag overleden. De man uit Ohio maakte bijzonder kwetsbare liedjes.

Zijn muziek was ‘lo-fi’, verstild, en hij werd daarom vergeleken met Bill Callahan (Smog), Bonnie ‘Prince’ Billy en Mark Kozelek (Red House Painters). The Lioness (2000) wordt gezien als een van zijn mooiste albums en een hoogtepunt in het genre.

‘The Black Crow’ van het album The Lioness (Songs: Ohia, 2000)

I’m getting weaker, I’m getting thin
I hate how obvious I have been
I’m getting weaker
I’m getting weaker
I’m getting weaker
I’m getting weaker

In 1997 verscheen het eerste album van Songs:Ohia. Molina was productief: er verschenen zeven studioalbums in zes jaar tijd. Magnolia Electric Co. was een gezelschap van wisselende muzikanten waar hij de enige constante in was; in 2009 verscheen Josephine, het laatste van drie albums onder die naam. Dat jaar kwam ook Molina and Johnson uit, een samenwerking met Will Johnson. En tussendoor, tussen 2004 en 2012, maakte hij drie albums onder zijn eigen naam.

Luister naar Songs: Ohia op Spotify
Luister naar The Magnolia Electric. Co. op Spotify
Luister naar Jason Molina op Spotify

In augustus 2009 deed hij een sessie bij 3VOOR12:

Nadat Molina in 2009 een gezamenlijke tour met Johnson annuleerde, werd het lange tijd stil rond hem. In het najaar van 2011 kwam er een droevig bericht naar buiten: hij was ziek, vocht tegen alcoholverslaving en kon de vele opnames in ziekenhuizen en afkickklinieken niet meer betalen. Verzekerd was hij niet. Zijn familie deed een oproep aan fans. Of ze geld konden storten.

‘It’s Easier Now’, van het album Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go (Jason Molina, 2006):

It’s easier now
That I just say I got better
It’s easier when I just admit
Death comes now

In mei van vorig jaar liet Molina zelf weer van zich horen. Hij bedankt zijn fans voor de (financiële) steun en zei dat het naar omstandigheden goed ging. Hij herstelde op een boerderij.

“For the time being I am doing well, still in recovery and still in treatment until probably the summer does its thing.”

Ook liet hij weten dat er nieuwe muziek aan kwam. Dat werd Autumn Bird Songs, acht liedjes die vorig najaar uitkwamen.

Afgelopen zaterdag kwam er dus een einde aan zijn leven. Jason Molina werd 39. Hij stierf ‘aan een lichaam dat jarenlang was ondergedoopt in alcohol’.