Martins Indi moet wel weg uit De Kuip

Feyenoord maakt kans op de Champions League, en dus op miljoenen euro’s. Toch zal de Rotterdamse club hoe dan ook spelers moeten verkopen.

Al tien jaar heeft Feyenoord geen Champions League gespeeld. Goed, afgelopen jaar speelden de Rotterdammers voorrondewedstrijden tegen Dinamo Kiev, na een tweede plaats in de competitie, maar van de groepsfase bleven ze verstoken. Kampioen worden is de enige garantie dat er volgend jaar in De Kuip op het hoogste niveau zal worden gevoetbald.

Ook financieel kan Feyenoord de miljoenen van de Champions League wel gebruiken. Zelfs bij deelname aan de lucratieve Europese competitie zal de club na dit seizoen spelers moeten verkopen, bleek uit de woorden van technisch directeur Martin van Geel vorige week in Voetbal International. En in dat geval is het weer de vraag of Feyenoord volgend seizoen weer een competitief elftal kan opstellen.

Een blik op de jaarcijfers van afgelopen seizoen leert dat de Rotterdammers weliswaar 6,5 miljoen euro winst maakten, maar dat het eigen vermogen nog altijd 9,5 miljoen euro in de min stond. Het geld dat Feyenoord komende zomer aan transfers verdient, kan het niet in nieuwe spelers steken. In de doelstellingen voor dit seizoen staat: „Inkomsten uit Europees voetbal en transfers gaan naar de verbetering van de financiële positie.”

Vorige zomer waren koopjes het antwoord op het geldgebrek van Feyenoord. Ruud Vormer, John Goossens en Daryl Janmaat werden gratis opgehaald bij subtoppers in de eredivisie. Mitchell te Vrede kwam voor weinig of geen vergoeding van Excelsior, Wesley Verhoek werd geruild met Jerson Cabral, Graziano Pellè en de al weer vertrokken Omar Elabdellaoui werden gehuurd. Slechts voor Lex Immers, Harmeet Singh en Joris Mathijsen moest Feyenoord transfergeld betalen. Van Geel gaat er prat op dat de selectie bij elkaar maar drie miljoen euro heeft gekost.

Niet alle koopjes slagen. Zo vernemen de fans weinig van spelers als Vormer, Goossens en Verhoek. Daarentegen zijn Janmaat, Pellè en Mathijsen onbetwiste basisspelers. Dat is toch slim gewinkeld van Van Geel. Rechtback Janmaat, gisteren matchwinner tegen FC Utrecht (2-1), zou de club bij verkoop enkele miljoenen euro’s kunnen opleveren.

Want hoe armlastig is een club die de waarde van haar selectie een jaar geleden al schatte op 40,5 miljoen euro? Dat was nog voordat Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en Ruben Schaken met enige regelmaat werden opgeroepen voor Oranje. De website transfermarkt.de schat de waarde van de selectie inmiddels op 48,8 miljoen. De duurste speler is Clasie, wiens marktwaarde wordt geschat op 6,5 miljoen euro. Verdedigers De Vrij en Martins Indi volgen, met respectievelijk 5 en 4,5 miljoen.

Elke twee weken worden de tribunes van De Kuip bevolkt met scouts van buitenlandse clubs. Concrete aanbiedingen zijn nog niet binnen, maar het ligt voor de hand dat Martins Indi met bijzondere interesse wordt gevolgd. De 21-jarige verdediger is basisspeler in Oranje en zou met zijn indrukwekkende postuur niet misstaan in een van de grote Europese competities. Voor Feyenoord zou een miljoenentransfer van de geboren Portugees evenmin een slechte deal zijn: met Mathijsen en Miquel Nelom heeft de club adequate vervangers achter de hand.

Tegen FC Utrecht speelde Martins Indi sterk. Zijn persoonlijke duels wint hij al voor de helft door uit te stralen dat zijn tegenstander geen enkele kans maakt op de bal. Dat is ook wat hij voor heeft op zijn collega-verdediger De Vrij: die is weliswaar uitstekend aan de bal, maar wil nog weleens te slap opereren in duels. Gisteren zag hij Utrecht-aanvaller Cedric van der Gun over het hoofd, die prompt de gelijkmaker binnenschoot.

Dat de club uit Rotterdam-Zuid niettemin volop blijft meestrijden om de titel, en dus om de miljoenen van de Champions League, was weer eens te danken aan de Italiaanse spits Pellè. Hij schoot zijn 21ste treffer van het seizoen binnen, zoals wel vaker op aangeven van Schaken, en was ook weer belangrijk in het veldspel. Niet voor niets heeft Feyenoord hem inmiddels definitief overgenomen van Parma FC. Wel kreeg hij zijn vijfde gele kaart van dit seizoen, waardoor hij over twee weken de uitwedstrijd bij sc Heerenveen moet missen.

Dan zal blijken of Feyenoord ook zonder Pellè in de race kan blijven voor het landskampioenschap. Wie moet de alomtegenwoordige Italiaan vervangen? Feyenoord heeft maar liefst vier spitsen achter de hand – Te Vrede, Guyon Fernandez, Sekou Cissé en Anass Achahbar – maar opmerkelijk genoeg vindt trainer Ronald Koeman geen van hen goed genoeg om op te stellen als Pellè ontbreekt. Gisteren liet Koeman na de wedstrijd weten dat hij „over twee weken wel kijkt” wie de spits wordt, maar onlangs zei hij tegen De Telegraaf dat middenvelder Immers zijn plan B is als centrale aanvaller.

Misschien moet Van Geel tijdens zijn volgende koopjesjacht maar eens op zoek naar een goede reservespits.