Maison Descartes weg uit historisch pand Amsterdam

Frankrijk verkoopt Maison Descartes, het historische pand waarin het Institut Français en het Franse consulaat sinds 1971 zijn gevestigd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius laten weten aan het Franse parlement. Het historische pand aan de Amsterdamse Vijzelgracht is te groot en te duur in het onderhoud, aldus Fabius.

Het besluit om het pand te verkopen is genomen door de Franse regering. Verwachte opbrengst: vier miljoen euro. Een verbouwing van het pand, dat 3.500 vierkante meter beslaat en geplaagd werd door verzakkingen, zou circa vijf miljoen hebben gekost. Gezocht wordt naar een goedkoper „modern en functioneel” onderkomen.

Eerder dit jaar viel het doek voor het Institut Néerlandais in Parijs, de grootste culturele post van Nederland in het buitenland, opgericht in 1957. Nederland stopt de jaarlijkse subsidie van twee miljoen euro.