Liefdes- en koningsliedjes

gaan // cabaret Claudia de Breij Alleen t/m 30 maart in DeLaMar, Amsterdam. delamar.nl ****

„Ik kon ’t gewoon even niet meer”, zegt Claudia de Breij ter verklaring van het jaar waarin ze geen nieuw theaterprogramma maakte. Ze maakt er geen drama van, maar vertelt wat er sindsdien gebeurde: ze ging opeens, zonder deadline, nieuwe liedjes schrijven – en toen vroeg DeLaMar haar een maand te komen spelen. Het resultaat is Alleen: vooral een liedjesprogramma. Met veel geïnspireerde liefdesliedjes waarvoor De Breij telkens weer verrassende invalshoeken weet te vinden. Ze laat ook een haarscherp koningslied horen. Haar verhaaltjes, tussen de liedjes door, komen vaak dicht in de buurt van het ironische engagement uit haar vroegere conferences. Eén ervan, over de staat van het land, lijkt zelfs klaar voor een volgend programma. Dat is goed nieuws.