Kortkolom economie

‘Nederland wil Urenco verkopen’

Amsterdam. Nederland verzet zich niet langer tegen de verkoop van uraniumverrijker Urenco, mits de staat een vetorecht houdt en er strenge veiligheidsvoorwaarden aan worden verbonden. Dat schreef de Britse krant The Sunday Times gisteren. Het Nederlandse ministerie van Financiën wil geen commentaar geven. De Nederlandse en Britse overheid bezitten beide 33 procent van het consortium, de rest is in handen van de Duitse energiebedrijven RWE en EON. Schattingen van de waarde van Urenco lopen op tot 10 miljard euro. (Novum)

Geen onderhandeling tussen AH en FNV

Amsterdam. Albert Heijn gaat niet verder onderhandelen met FNV Bondgenoten over een cao voor de medewerkers van de distributiecentra. Formeel ligt er ook geen bod meer, zegt een woordvoerder. „Er is een cao gesloten, en die is al ingegaan.” Vrijdag sloot AH een akkoord met CNV. FNV wees het bod af en kondigde stakingen aan. Volgens de FNV leggen vandaag 700 tot 800 medewerkers het werk neer. Albert Heijn ontkent die aantallen en spreekt over 95 stakers. (NRC)

Vijf miljoen boete voor uitzendbureaus

Amsterdam. De Belastingdienst en de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken hebben in 2012 ruim vijf miljoen euro aan boetes opgelegd aan malafide uitzendbureaus. Dat heeft minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gisteren per brief aan de Tweede Kamer laten weten. In totaal zijn 1.300 uitzendbureaus geïnspecteerd. Het kabinet wil onder meer dat een ondernemer die zich schuldig maakt aan faillissementsfraude voor bepaalde tijd wordt uitgesloten van het ondernemerschap. (NRC)

China betreedt top-5 wapenexporteurs

Amsterdam. China staat op de vijfde plaats in de topvijf van grootste wapenexporteurs ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute. Voorheen stond Groot-Brittannië op de vijfde plek. De VS staan sinds jaar en dag op één. Rusland staat op twee, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. (Novum)