Kortkolom cultuur

Koningin wil boek Bernhard ‘liever niet’

Amsterdam. De Bezige Bij heeft een boek over prins Bernhard dat niet uitgegeven mag worden. Dat bleek gisteren in het tv-programma Buitenhof. In 20 jaar tijd hebben prins Bernhard en oud-directeur/ uitgever Robbert Ammerlaan 160 gesprekken gevoerd die ooit hadden moeten leiden tot de memoires van prins Bernhard. Na zijn dood moest echter goedkeuring komen van koningin Beatrix. Zij heeft aangegeven dat ze het boek ‘liever niet’ ziet verschijnen. De informatie zou té veel binnen het privédomein vallen. In 1998 was er ook sprake van deze publicatie, er lag zelfs al een voltooid manuscript. Die is toen ook door Beatrix tegengehouden. Ammerlaan sprak de hoop uit dat Willem-Alexander straks als koning wel zijn toestemming geeft. De RVD was niet beschikbaar voor commentaar. (NRC)

Doek van leerling blijkt Rembrandt

Amsterdam. Een schilderij dat lange tijd werd toegeschreven aan een van de leerlingen van Rembrandt, blijkt toch van de hand van de grote meester zelf. Dat blijkt uit onderzoek van Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering, dat in opdracht van de Britse National Trust werd verricht. Het kunstwerk is een zelfportret van de schilder met een zwart hoofddeksel waarop twee grote witte veren prijken. Onderzoekers stelden in 1968 vast dat het schilderij door een leerling was vervaardigd, ook al was het voorzien van de handtekening van Rembrandt en het jaartal 1635, toen de schilder 29 jaar oud was. (NRC)

Nieuwe lijst rijksmonumenten

AMSTERDAM. Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft vandaag een lijst van 89 mogelijke nieuwe rijksmonumenten uit 1959-1965 bekendgemaakt. Het is een vervolg op de vaststelling van 100 rijksmonumenten uit de periode 1940-1958 in 2007. Om als rijksmonument aangemerkt te worden moet een gebouw 50 jaar of ouder zijn. Het selectievoorstel is gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Er staan opvallend veel traditionalistische gebouwen op de lijst, zoals het raadhuis van Hengelo van J.F. Berghoef en J.F. Hondius. Ook kerken, waaronder de Sint-Gregoriuskerk van de Duitse architect Gottfried Böhm in Brunssum, zijn ruim vertegenwoordigd. De Raad voor Cultuur geeft nu advies over de lijst. (NRC)