Kortkolom buitenland

Odinga vecht uitslag verkiezing Kenia aan

Nairobi. De Keniaanse premier Raila Odinga heeft zaterdag het Hooggerechtshof gevraagd de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig te verklaren. De petitie maakt melding van kiezersmanipulatie, problemen met de registratie van kiezers en met het elektronische tellen van stemmen. De kiescommissie maakte op 9 maart bekend dat Uhuru Kenyatta Odinga had verslagen met 50,07 procent tegen 43,28 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde overbodig was. Volgens buitenlandse waarnemers zijn de verkiezingen op enkele kleine incidenten na eerlijk verlopen. Het Hooggerechtshof moet binnen twee weken een besluit nemen. Kenyatta is ook aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag. (AP, Reuters)

Zwitserse door groep Indiërs verkracht

New Delhi. Een 39-jarige Zwitserse vrouw, die met haar man op fietsvakantie was in India, is door een groep lokale mannen verkracht. Haar man werd geslagen en vastgebonden. Het echtpaar had zijn tent opgeslagen in een bos in de centrale provincie Madhya Pradesh. De politie heeft zes mannen aangehouden. Na behandeling in een naburig ziekenhuis kon de vrouw vertrekken. In India ontstond eind vorig jaar grote opwinding nadat een 23-jarige vrouw in een rijdende bus in New Delhi was verkracht. Ze overleed later aan haar verwondingen. Het Indiase parlement bespreekt nu nieuwe wetgeving, die strenger straffen van verkrachters mogelijk maakt. (AP)

Israël laat Palestijnse hongerstaker vrij

gaza. Een Palestijnse gevangene die sinds juli in een Israëlische gevangenis in hongerstaking was, is door Israël vrijgelaten in ruil voor zijn belofte de komende tien jaar in de Gazastrook te blijven. De Palestijn Ayman Sharawneh (53) protesteerde tegen het feit dat hij en andere Palestijnen zonder vorm van proces werden vastgehouden. Hij werd per ambulance naar de grensovergang met de Gazastrook vervoerd, en kreeg een heldenwelkom aan de Gaza-kant. De hongerstaking van Sarawneh en van andere gevangenen heeft geleid tot een serie protesten tegen Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daarbij vielen enkele gewonden. (Reuters, AP)