Kortkolom binnenland

Arrestaties voor mensenhandel

Amsterdam. Een grote actie vrijdag in de rosse buurt van Alkmaar, de Achterdam, heeft geleid tot arrestatie van twee mannen die verdacht worden van mensenhandel. Het gaat om een 27-jarige Roemeen en een 22-jarige Hongaar. Zij werden respectievelijk in Den Haag en Alkmaar aangehouden. Geen van de 57 prostituees die vrijdagavond zijn benaderd, heeft aangifte gedaan van mensenhandel of uitbuiting. Ook wilde geen van hen gebruik maken van de opvangplekken die waren vrijgemaakt. Op en rond de Achterdam zijn geen wapens of drugs gevonden. Er waren geen minderjarige prostituees aan het werk, de jongste was twintig. (NRC)

Vrouwen mogen voor SGP nu politiek in

Den Haag. Vrouwen mogen vanaf nu een verkiesbare functie voor de SGP ambiëren. Zaterdag stemden de leden van de Staatkundig Gereformeerde Partij in met een wijziging van het reglement (320 voor, 85 tegen) die stelt dat „het geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie”. Rechtszaken tot en met de Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben de orthodox-christelijke partij hiertoe gedwongen. De SGP houdt vast aan het beginselprogramma, waarin staat dat een politieke rol „strijdt met de roeping van de vrouw”. (NRC)

Aantal inbraken stijgt fors in Rotterdam

Amsterdam. Het aantal inbraken is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie die later deze week gepubliceerd worden. Onder meer in de regio’s Oost, Midden en de regio Rotterdam gaat het om een flinke stijging. Sinds 2009 stijgt in de regio Rotterdam het aantal inbraken. Toen waren het er 7.502, vorig jaar 9.099. (NRC)

Vondst vuurwapens bij Satudarah

Amsterdam. Bij de doorzoeking in Tilburg van het nieuwe clubhuis van motorclub Satudarah en in de woning van een lid van de club heeft de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag drie vuurwapens gevonden, waaronder twee Kalasjnikovs AK-47, en twee kisten met munitie. (NRC)