kort

HagaZiekenhuis

IGZ onderzoekt fouten bij cardiochirurgie

Amsterdam. - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoek doen naar de klachten over de afdeling cardiochirurgie bij het HagaZiekenhuis in Den Haag. Dat zei een woordvoerster van het ziekenhuis gisteren. Het radioprogramma Argos meldde zaterdag dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen zijn overleden op de afdeling cardiochirurgie van het ziekenhuis. Hierop liet het ziekenhuis weten dat het de overeenkomst met een van de chirurgen uit de maatschap per juni al had opgezegd. Het hoofd van de afdeling cardiochirurgie werd vorig jaar september uit zijn functie ontheven, maar is nog wel werkzaam als chirurg. NRC

122.000

mensen tekenden in een paar dagen tijd de petitie om Google te verzoeken de Google Reader te behouden.

Vrijspraak Somalië

Journalist vrijgelaten

Amsterdam. - Het Hooggerechtshof in Somalië heeft gisteren een journalist vrijgelaten die gevangen zat omdat hij een vrouw had geïnterviewd die zei te zijn verkracht door nationale veiligheidstroepen. De journalist, Abdiaziz Abdinur (27), had zijn interview nooit gepubliceerd. Toch werden hij en de vrouw veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens het bezoedelen van de Somalische overheid. Volgens mensenrechtenorganisaties was de veroordeling een manier om de vele gevallen van seksueel misbruik door overheidsbekleders te verdoezelen. De vrouw was al vrij. BBC

Bejaardenmoord

Justitie liet verdachte lopen in zaak Ina Post

Amsterdam. - De politie heeft een potentiële verdachte laten lopen in de zaak tegen bejaardenverzorgster Ina Post. Dat blijkt uit tot nu toe onbekende politiejournaals die gisteren werden besproken in Brandpunt. Post werd na een bekentenis veroordeeld tot zes jaar voor de moord op een 89-jarige vrouw in 1986. In 2010 werd ze alsnog vrijgesproken, omdat er sprake was van een gerechtelijke dwaling. Uit de journaals blijkt dat de politie een huishoudelijke hulp van de vrouw op het spoor was. Deze hulp kwam ook over de vloer bij een tweede bejaarde die onder verdachte omstandigheden levenloos was aangetroffen in hetzelfde bejaardencomplex in 1984. Het lijkt erop dat er indertijd geen verder onderzoek is gedaan, vanwege Posts bekentenis. Novum