kort

Voetbalgeweld

Scheidsrechter zwaar mishandeld na ‘fout’

Amsterdam. - Een 21-jarige scheidsrechter uit Leiderdorp is vrijdag zwaar mishandeld na een zaalvoetbalwedstrijd. Dat meldde de politie gisteren. Twee spelers (15 en 20 jaar oud) waren het niet eens met een beslissing, waarna een woordenwisseling ontstond. Het slachtoffer was stagiair van een jongerenwerkorganisatie en scheidsrechter voor één avond. De man werd meerdere keren in zijn gezicht geslagen. Zijn kaak is op twee plekken gebroken, zijn neus zwaar gekneusd. De politie heeft twee mannen opgepakt die vandaag worden voorgeleid. Novum

SGP

Vrouwen op kieslijst

Amsterdam. - Het is nu ook formeel: vrouwen mogen op de kieslijst van de SGP. Zaterdag stemden 320 van de 406 leden voor tijdens de partijraad. De partijbeginselen worden niet aangepast. Die bepalen dat het zittingnemen in politieke organen in strijd is met ‘de roeping van de vrouw’. NRC

NS-beer

De fotogenieke beer is van Luciano (3)

Amsterdam. - Na lang zoeken is de oorspronkelijke eigenaar van de NS-beer gevonden. De knuffelbeer werd op 1 juli 2012 in een treinstel gevonden door fotograaf Cees de Jonge. Hij fotografeerde de achtergelaten knuffel en plaatste de foto op Facebook. Zijn collega Sarah Saarberg vond de foto zo pakkend dat ze de beer een Twitter-account gaf.

Hoe verliep de zoektocht?

„De hype leek bekoeld, maar door een nieuwe oproep op Twitter kwam de beer deze week ook weer op Facebook onder de aandacht. Daar zag de moeder van Luciano (3) meteen dat het de knuffel van haar zoontje was. Hij heeft na de vermissing nachtenlang gehuild.”

Wat was jullie bedoeling?

„Iedereen weet hoe erg het is om een knuffel kwijt te zijn. We wilden die beer in alle oprechtheid terugbrengen bij de eigenaar.”

Tranen bij het afscheid?

„We gaan de beer echt missen. Hij was een fijn alter ego voor ons, maar ook een wijze goedzak voor zijn volgers. Er zijn niet voor niets zoveel mensen van hem gaan houden: er zit geen kwaad in de beer.” NRC