KNVB schorst alle teams Zaanse amateurclub voor een jaar

Volgens voorzitter Ismail Halici is de opgelegde straf in “sommige gevallen terecht, in andere gevallen niet.”
Volgens voorzitter Ismail Halici is de opgelegde straf in “sommige gevallen terecht, in andere gevallen niet.” Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Alle teams van Zaanse amateurvoetbalclub VV ZTS zijn voor een jaar geschorst, zo heeft de tuchtcommissie besloten.

Directe aanleiding voor de schorsing is het “collectief beledigen en becommentariëren van een scheidsrechter” bij een wedstrijd in februari, maar volgens een woordvoerder van de KNVB heeft de zware straf ook te maken met het opgebouwde dossier.

“Maar wat er precies in het dossier staat weten we nog, omdat de gemotiveerde uitspraak van de tuchtcommissie pas over enkele dagen volgt.”

In november werd een scheidsrechter geschopt

In het dossier staat in ieder geval dat er tijdens een wedstrijd in februari een scheidsrechter is geschopt. Voorzitter Ismail Halici bevestigt dat aan nrc.nl:

“Dat klopt. Helaas. Wij waren ook perplex. Maar het waren individuele acties en de KNVB neemt tegenwoordig heel strenge maatregelen.”

Volgens Halici is de opgelegde straf in “sommige gevallen terecht, in andere gevallen niet.” Hij wil niet zeggen over welke gevallen hij het heeft. “Wij hebben alle respect voor de scheidsrechters, maar bij de jeugd zit er heel veel emotie achter. Wij zijn hier al heel lang mee bezig, maar worden nu al door de media veroordeeld.”

Daarnaast hekelt Halici de straf van een jaar niet voetballen, omdat dat in de praktijk neerkomt op 1,5 jaar. Een club kan niet halverwege het seizoen instromen. Een woordvoerder van de KNVB: “Ja, dat is de consequentie van een jaar schorsing.”

ZTS gaat in beroep

De gemotiveerde uitspraak van de tuchtcommissie volgt binnen enkele dagen. Als de club die binnen heeft, gaat de schorsing officieel in en kan de club in beroep. Halici laat weten dat de club dat zeker zal doen. “Wij zijn ook slachtoffer.” Maar wat hij daar mee bedoelt wil hij niet zeggen, “omdat het toch verkeerd wordt opgeschreven.”

Volgens de woordvoerder kan de club naast het beroep ook een verzoek indienen de schorsing op te schorten. Als dat verzoek niet wordt gehonoreerd, blijft de schorsing in ieder geval van kracht tot de beroepscommissie uitspraak heeft gedaan. Leden van de club mogen in deze periode volgens de KNVB-woordvoerder niet lid worden van een andere club.

De ‘Turkse Sport- en Jongerenvereniging Zaanstad’ werd in 1979 opgericht en staat ook bekend als Zaanstad Türk Spor. De club heeft in totaal acht junioren- en seniorenteams en heeft beschikking over één veld.