Klaar met de winter. Welkom lente!

People storm a snow castle during celebrations of Maslenitsa, or Shrovetide, outside Marfino village, some 52 kilometers (32 miles) north of Moscow, Sunday, March 17, 2013. Maslenitsa is a traditional Russian holiday marking the end of winter that dates back to the pagan times. (AP Photo/Yevgeny Feldman)
People storm a snow castle during celebrations of Maslenitsa, or Shrovetide, outside Marfino village, some 52 kilometers (32 miles) north of Moscow, Sunday, March 17, 2013. Maslenitsa is a traditional Russian holiday marking the end of winter that dates back to the pagan times. (AP Photo/Yevgeny Feldman)

De bestorming van een sneeuwkasteel in een dorpje zo’n 52 kilometer vanaf Moskou symboliseert het einde van een lange winter en het begin van de lente. In Rusland wordt aan deze overgang van de seizoenen een traditioneel feest gewijd: Maslenitsa, ook wel bekend als het pannekoekenfeest, dat wordt gevierd in de zevende week voor het orthodoxe Pasen. Eerst gaan de Russen nog even lekker naar buiten, ravotten in de sneeuw, en daarna staat er een groot avondmaal klaar met veel traditionele gerechten. Het hoofdgerecht bestaat voornamelijk uit blini, kleine pannekoekjes. In de nacht gaat het feest nog door, waarna het wordt afgesloten met het verbranden van een pop van stro die de winter symboliseert. En dat mag ook wel, na een winter van zes à zeven maanden.