Japanner Toyo Ito wint Pritzkerprijs voor architectuur

This publicity photo provided courtesy of Toyo Ito and Associates, Architects, shows Japanese architect Toyo Ito's Toyo Ito Museum of Architecture, 2006-2011, in Imabari-shi, Ehime, Japan. Ito has won the 2013 Pritzker Architecture Prize, the prize's jury announced Sunday, March 17, 2013. Ito, the sixth Japanese architect to receive the prize, is recognized for the libraries, houses, theaters, offices and other buildings he has designed in Japan and beyond. (AP Photo/Courtesy of Toyo Ito and Associates, Architects, Daici Ano)
This publicity photo provided courtesy of Toyo Ito and Associates, Architects, shows Japanese architect Toyo Ito's Toyo Ito Museum of Architecture, 2006-2011, in Imabari-shi, Ehime, Japan. Ito has won the 2013 Pritzker Architecture Prize, the prize's jury announced Sunday, March 17, 2013. Ito, the sixth Japanese architect to receive the prize, is recognized for the libraries, houses, theaters, offices and other buildings he has designed in Japan and beyond. (AP Photo/Courtesy of Toyo Ito and Associates, Architects, Daici Ano) AP

De Pritzkerprijs, vaak de Nobelprijs voor de architectuur genoemd, gaat dit jaar naar de Japanse architect Toyo Ito (1941). Dat heeft voorzitter Thomas J. Pritzker van de Hyatt Foundation bekendgemaakt. De prijs van 100.000 dollar wordt elk jaar aan een architect uitgereikt.

Volgens de jury heeft Toyo Ito een oeuvre gerealiseerd dat „conceptuele innovaties combineert met uitmuntend uitgevoerde gebouwen”. Ito ontwierp bibliotheken, huizen, parken, theaters, winkels, kantoren, paviljoenen. „Iedere keer de grens verleggend van wat met architectuur mogelijk is”, aldus de jury.

Toen Toyo Ito in 1971 in Japan zijn eerste architectuurstudio begon, noemde hij die ‘Urban Robot’. Zijn eerste gebouwen waren vooral woonhuizen. In de jaren tachtig zei Ito dat hij streeft naar een architectuur die de lichtzinnigheid van lucht en wind heeft. Een deel van zijn werk is theoretisch. Hij onderzoekt de relatie tussen architectuur, mensen, natuur en media. Ito bouwde in 1986 in Yokohama De toren van de winden in een wijk die door de inwoners als lelijk werd ervaren. Ito’s toren heeft geen andere functie dan overdag de hemel te reflecteren en ’s nachts een object te zijn dat speels licht verspreidt over de omgeving.

Toyo Ito heeft veel in Azië gebouwd, het meeste in zijn geboorteland Japan. Hijzelf zegt dat de Sendai Mediatheek, voltooid in 2001, het gebouw is waar hij met meest trots op is, omdat het als een van de weinige in de omgeving de grote aardbeving van 2011 overleefde. En omdat hij goed geslaagd is om anders dan gebruikelijk een gebouw construeren. De etages worden gedragen door veel bundels vertakkende dunne balken.

Ook in Amsterdam staat een gebouw van Ito. Het gaat om een hoog kantoorgebouw uit 2002-2005 aan de Zuidas. Het heeft een gevel van afwisselende lagen glas en aluminium.

Toyo Ito heeft vele internationale prijzen voor zijn werk gekregen, zoals in 2002 de Gouden Leeuw van de Architectuur Biënnale van Venetië en in 2012 de Gouden Leeuw voor het Japanse Paviljoen op de biënnale. Twee jaar geleden kregen Kazuyo Seijima en Ryue Nishizawa de prijs. Seijima was een leerling van Ito en heeft zes jaren voor hem gewerkt.