Hillary Clinton spreekt zich uit voor het homohuwelijk

Clinton in januari.
Clinton in januari. Foto AP / Manuel Balce Ceneta

Hillary Clinton, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en een potentiële kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016, heeft zich vandaag uitgesproken voor het homohuwelijk. Ze doet dat waarschijnlijk vooruitlopend op die eventuele gooi naar het Witte Huis.

In een video van Human Rights Campaign zegt ze dat homo’s en lesbiennes ‘burgerrechten’ hebben en dat ‘het huwelijk daarbij hoort’.

Al enkele maanden werd verwacht dat Clinton dit zou bekendmaken. Dat heeft ook te maken met haar vermoedelijke ambitie om in 2016 Obama op te volgen; met de steun voor het homohuwelijk schaart ze zich achter het officiële standpunt van de Democratische partij.

Clinton sluit zich aan bij partij(genoten)

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, zegt:

“Ik denk wel dat dit om strategische redenen is. Er is eigenlijk geen ander argument waarom ze nu, zonder ambt, zo met het standpunt naar buiten zou treden. Het homohuwelijk steunen is wel een voorwaarde voor een kandidaatschap binnen de Democratische partij. Ze kiest waarschijnlijk dit moment omdat volgende week het Hooggerechtshof zich uitspreekt over de kwestie, dus het staat nu heel erg op de agenda.”

Hiermee sluit Clinton zich aan bij andere potentiële kandidaten voor het presidentschap vanaf 2016, zoals mede-Democraten Joe Biden (nu vicepresident) en Andrew Cuomo (nu gouverneur van New York).

Toen ze in 2008 een gooi deed naar het presidentschap (maar de voorverkiezingen verloor van Obama), was Clinton nog tegen een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Ze stond er al welwillender tegenover toen New York in 2011 het homohuwelijk legaliseerde, maar sprak zich sindsdien niet uit over de kwestie.

Ook de Republikeinen draaien bij

De Republikeinse senator van Ohio Rob Portman zei afgelopen vrijdag ook dat hij het homohuwelijk steunt. Zijn zoon is homoseksueel. Een andere mogelijke Republikeinse kandidaat, Scott Walker, zei gisteren dat zijn partij het tegen-standpunt wellicht niet lang meer kan volhouden omdat jonge conservatieven steeds vaker ook vóór zijn.

Valk daarover:

“Bij de Republikeinen wordt het debat ook gevoerd. Uit peilingen blijkt dat de mening van het Amerikaanse volk hierover in een paar jaar tijd enorm veranderd is. De verschuiving onder zwevende kiezers is gigantisch. Dat zien ze bij die partij ook.”