Havermoutdieet

Het havermoutdieet, zo had het ook kunnen heten. Of het je-mag-nooit-meer-brood-eten-maar-wel-elke-dag-donkere-chocolade-dieet. Maar Kris Verburgh, de auteur van De Voedselzandloper, koos ervoor het woord dieet juist helemaal niet te gebruiken. De voedingsleer die hij in zijn boek uiteenzet heeft als nadrukkelijkste doel langer jong te blijven. Dat je er ook mee afvalt, is een leuke bonus. En dat is dan weer een staaltje slimme marketing, want jong is het nieuwe slank.Dit is niet de plek, noch ben ik de aangewezen persoon om Verburghs theorieën tegen het licht te houden. Maar ik heb het boek met interesse gelezen. En toen ik aan het einde kwam van ruim 200 pagina’s wroeten in de voedingswetenschap en zag hoe deze ambitieuze, piepjonge arts zijn best had gedaan op een paar aandoenlijk amateuristische receptjes voor havermoutpap en zalm met broccoli, moest ik heel hartelijk lachen. Hij mag dan een dieetbestseller hebben geschreven, de nieuwe Michel Montignac is hij niet.Geeft niks, daar heb je doorgewinterde receptontwikkelaars voor, zoals Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk. Zij maakten een kookboek gebaseerd op De Voedselzandloper, Lekker lang jong. Na een beknopte uiteenzetting van de basisprincipes – heel in het kort: vervang brood door havermout(pap), eet veel groenten en fruit, veel vette vis en donkere chocolade, weinig rood vlees en vervang op kaas na alle zuivel door plantaardige alternatieven – geven ze 175 recepten die stuk voor stuk heel wat aantrekkelijker klinken dan de havermoutpap en zalm met broccoli van dokter Verburgh himself. Zoals deze haver-amandel-sesamcrackers. Verwarm de oven op 180 graden. Maal de amandelen in de keukenmachine fijn. Doe dit amandelmeel over in een kom en roer de havervlokken, 2/3 van het sesamzaad, de havermout en kaas erdoor. (Ik voegde op eigen houtje nog een snuf zout toe.) Breek de eieren erboven, meng alles tot een stevig deeg en kneed even door. Druk het deeg uit op een groot stuk bakpapier. Leg er een ander stuk bakpapier op en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 20 bij 30 cm. Neem het bovenste stuk bakpapier eraf, snijd het deeg in 12 crackers van 8 x 6 cm en bestrooi met het resterende sesamzaad. (Het staat er niet bij maar de rafelranden kun je gewoon meebakken en ook opeten.) Leg het deeg op een bakplaat en bak de crackers in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.