Groep Europese artsen vindt besnijdenis jongens onnodig

Een groep van 38 Europese artsen, onder wie twee Nederlandse kinderartsen, spreekt zich vandaag uit tegen besnijdenis van jongetjes op niet-medische gronden. Dat doen de artsen met een artikel in het internationale wetenschappelijke maandblad Pediatrics.

Ze gaan in tegen een publicatie in dat blad, vorig jaar, van Amerikaanse artsen die stelden dat besnijdenis bij babyjongens goed is om infecties te voorkomen. En dat de voordelen (hygiëne) van besnijdenis opwegen tegen de nadelen (pijn, complicaties na besnijdenis). In Amerika zijn relatief veel mannen als kind besneden.
In Europa worden vrijwel alleen joodse en islamitische jongens besneden op niet-medische gronden. In Nederland wordt die besnijdenis sinds 2005 niet vergoed in het basispakket, soms wel in aanvullende verzekeringen. Bij besnijdenis wordt een groot deel van de voorhuid afgesneden.

Artsen verzetten zich al drie jaar

De Nederlandse artsenorganisatie KNMG verzet zich sinds drie jaar tegen besnijdenis op niet-medische gronden, omdat het kind er niet zelf over beslist.

In de VS geldt besnijdenis als een recht van ouders dat hoort bij de vrijheid van godsdienst. Ook veel niet-religieuze gezinnen doen er aan besnijdenis om redenen van ‘hygiëne’.

Anders dan meisjesbesnijdenis is jongensbesnijdenis ook in Nederland niet verboden. Het ritueel duurt doorgaans enkele minuten. Joodse jongetjes worden in heel Nederland besneden door twee moheel, vader en zoon Loonstein. Islamitische jongens worden besneden in speciale klinieken waar een dokter voor wordt ingehuurd; in Nederland 10.000 keer per jaar.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over jongensbesnijdenis. Of lees de artikelen in de digitale editie (alleen voor abonnees)