Gebroken voet? Badr bokst zelfs in rolstoel

Badr Hari maakte vrijdag zijn rentree in het kickboksen Door een gebroken voet liep dat uit op een teleurstelling De kickbokser is afgelopen jaar een bekende Nederlander geworden

Sportredacteur

Het killersinstinct was terug in zijn ogen. Hij mocht eindelijk weer los. Halverwege het gevecht zaten de bloedspetters al rond zijn neus. Het lichaam van dynamiet oogde soms nog wat roestig, maar kickbokser Badr Hari was weer even terug op de plek waar hij thuishoort: in de boksring. Bij vlagen was hij weer de oude sloper die zijn tegenstanders „haat” als hij tegen ze moet vechten.

‘Bad boy’ Badr Hari maakte afgelopen weekend zijn comeback in het kickboksen, bij de K1 World Grand Prix in Zagreb, een prestigieus toernooi met een hoofdprijs van 800.000 euro. Door een gebroken voet liep de rentree uit op een teleurstelling voor Hari. Hij won zijn eerste partij van de Azeri Zabit Samedov, maar moest zich daarna terugtrekken uit het toernooi. Waarschijnlijk heeft Hari één of twee middenvoetsbeentjes in zijn rechtervoet gebroken. „Medische scan heeft uitgewezen dat ik tijdens de partij met Zabit mijn voet heb gebroken, heel heel heel veel pech en het spijt me”, twitterde de Marokkaans-Nederlandse kickbokser.

Hari stuurde via Twitter een foto de wereld in waarop te zien is dat er een grote zwelling op zijn rechtervoet zit. „Voor de mensen die niet geloofden dat mijn voet was gebroken.” Hij reageerde hiermee op speculaties dat van een blessure geen sprake was. Na zijn gewonnen partij tegen Samedov kwam Hari de ring uit, gaf zijn vriendin Estelle Cruijff een zoen, en vertrok snel naar de kleedkamer. Ogenschijnlijk leek er niks aan de hand. Maar toen hij zijn voetbeschermer uittrok werd de voet dik en kon hij er niet meer op staan, vertelt zijn advocaat Jacques de Wit die de contractonderhandelingen voert voor Hari en er bij was in Zagreb.

Gevangenis

De blessure is een grote tegenvaller voor de 28-jarige Hari, die mei vorig jaar zijn laatste officiële partij vocht. Toch verwacht zijn vaste trainer Mike Passenier dat hij over ruim twee weken weer kan gaan trainen. „Ook al is het misschien eerst nog in een rolstoel.” 25 mei staat zijn volgende partij op het programma.

Hari kan weer wedstrijden vechten doordat hij eind januari op voorwaarden vrij kwam. Hij had bijna een half jaar in de gevangenis gezeten omdat hij onder meer wordt verdacht van poging tot doodslag op zakenman Koen Everink tijdens een dancefeest, juli vorig jaar. Momenteel loopt het rechercheonderzoek en worden er getuigen gehoord. Op 2 mei is de regiezitting, dan wordt bekeken hoe ver het onderzoek is gevorderd. In totaal staan er acht zaken in de dagvaarding tegen Hari. De rechter schorste zijn hechtenis zodat Hari de kans kreeg zijn carrière weer op te pakken.

Bekende Nederlander

Door de rechtszaak en zijn relatie met Estelle Cruijff, nichtje van Johan en ex-vrouw van Ruud Gullit, groeide Hari het afgelopen jaar uit tot bekende Nederlander die op de voet wordt gevolgd door de media. Hari is een kickbokser die altijd voor spektakel zorgt. Hij komt met maar één doel de ring binnen: zijn tegenstander zo snel mogelijk tegen de vlakte slaan. „Als je een vol stadion wil, moet je hem hebben”, zei zijn oude manager Simon Rutz onlangs in deze krant.

En dat bleek in Zagreb, het kickboksgala kreeg pas internationale bekendheid toen duidelijk werd dat Hari in actie zou komen. Met 17.000 toeschouwers was de zaal bijna uitverkocht. In Nederland keken vrijdagavond laat 625.000 mensen naar de televisie-uitzending, wat veel is voor kickboksen.

Hoe ziet de toekomst voor Hari eruit, mocht hij niet voor langere tijd de gevangenis in gaan? De Wit: „Als sporter wil hij nog een aantal jaar aan de top blijven. Hij moet zijn sportieve imago weer opbouwen, hij moet losgekoppeld worden van de criminaliteit.” Hari – die door de rechtszaken geen sponsors meer heeft – zegt dat hij geleerd heeft en niet nogmaals in de fout gaat buiten de ring.

Zijn nieuwe thuissituatie – met Estelle Cruijff en haar kinderen – heeft een positieve invloed op hem, zegt De Wit. „Hij zit in een huiselijke sfeer. Dat past veel beter bij de voorbereidingen op wedstrijden en trainingen. Regelmaat is het beste voor hem.”