Gebroken voet? Badr bokst desnoods in rolstoel

Badr Hari maakte in het weekend zijn comeback in het kickboksen. Een gebroken voet zorgde voor grote teleurstelling.

Het killersinstinct was terug in zijn ogen. Halverwege het gevecht zaten de bloedspetters al rond zijn neus, zo was te zien in een rechtstreekse uitzending op RTL7. Het sterke lijf oogde roestig, maar kickbokser Badr Hari was even terug in de boksring. Zijn verwoestende trappen en vuistslagen waren vrijdagavond door de Zagreb Arena te horen. Bij vlagen was hij weer de oude sloper die zijn tegenstanders „haat”, als hij tegen ze moet vechten.

Bad boy Badr Hari maakte afgelopen weekend zijn comeback in het kickboksen, bij de K1 World Grand Prix in Zagreb, een groot toernooi met een hoofdprijs van 800.000 euro. Door een gebroken voet liep de rentree op een teleurstelling uit. Hij won zijn eerste partij van de Azerbeidzjaan Zabit Samedov, maar moest zich terugtrekken uit het toernooi. Waarschijnlijk heeft Hari één of twee middenvoetsbeentjes in zijn rechtervoet gebroken. „Medische scan heeft uitgewezen dat ik tijdens de partij met Zabit mijn voet heb gebroken, heel heel heel veel pech en het spijt me”, twitterde hij.

Hari stuurde een foto de wereld in waarop een grote zwelling op zijn rechtervoet zichtbaar is. „Voor de mensen die niet geloofden dat mijn voet was gebroken.” Hij reageerde op speculaties dat van een blessure geen sprake is. Na zijn partij tegen Samedov leek er niks aan de hand. Maar toen hij zijn voetbeschermer uittrok werd de voet dik, en kon hij er niet meer op staan, vertelt zijn advocaat Jacques de Wit, die de contractonderhandelingen voert, en in Zagreb was.

De blessure is een grote tegenvaller voor de 28-jarige Hari, die mei vorig jaar zijn laatste officiële partij vocht. Toch verwacht trainer Mike Passenier dat hij over ruim twee weken kan trainen. „Ook al is het eerst misschien nog in een rolstoel.” Op 25 mei is zijn volgende partij gepland.

Hari kan weer wedstrijden vechten nadat hij eind januari op voorwaarden vrij kwam. Hij had bijna een half jaar in de cel gezeten, omdat hij onder meer wordt verdacht van poging tot doodslag, juli vorig jaar. Nu loopt het rechercheonderzoek, en er worden getuigen gehoord. Bij de regiezitting op 2 mei wordt bekeken hoe ver het onderzoek is gevorderd. Er staan acht zaken in de dagvaarding tegen Hari. De rechter schorste zijn hechtenis zodat Hari de kans krijgt zijn bokscarrière op te pakken.

Hari komt met maar één doel de ring binnen: zijn tegenstander zo snel mogelijk tegen de vlakte slaan. „Als je een vol stadion wil, moet je hem hebben”, zei zijn oude manager Simon Rutz in deze krant. In Zagreb was de zaal met 17.000 toeschouwers bijna uitverkocht. In Nederland keken 625.000 mensen naar de tv.

Hoe ziet de toekomst voor Hari eruit, mocht hij niet voor langere tijd de cel in gaan? De Wit: „Als sporter wil hij nog een aantal jaar aan de top blijven. Hij moet zijn sportieve imago weer opbouwen, losgekoppeld worden van de criminaliteit.” Hari, die door de rechtszaken geen sponsors meer heeft, zegt dat hij geleerd heeft, en niet nogmaals in de fout gaat buiten de ring.