FNV breidt stakingsacties uit: distributiecentra Albert Heijn plat

Het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam.
Het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Foto ANP / Lex van Lieshout

De stakingen bij de distributiecentra van Albert Heijn worden vandaag opgevoerd. Vandaag legt het personeel in alle zes de distributiecentra het werk neer in de strijd voor een goede cao.

De drie grote distributiecentra in Zaandam, Pijnacker en Tilburg lagen al plat, zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten tegen persbureau Novum. Vanaf vanochtend wordt ook in de centra in Nieuwegein en Geldermalsen het werk neergelegd. Op deze vijf locaties komen vooral vaste krachten in actie, in Zwolle zijn dat vooral uitzendkrachten.

De supermarktketen heeft afgelopen week op grote schaal stakingsbrekers ingezet, aldus Meyer:

“Het is verboden dagloners en uitzendkrachten in te zetten bij een staking. Ze zijn al van meet af aan op ramkoers. Daarmee gaan we naar de arbeidsinspectie, dit is iets anders dan de gezellige AH.”

‘Albert Heijn: stakende uitzendkracht vervangen mag’

De formele reactie van Albert Heijn is dat als een uitzendkracht niet komt opdagen, die wordt vervangen, of die nu staakt of niet, zegt Meyer. Zijn grootste verwijt is dat deze groep uitzendkrachten niet is geïnstrueerd op het gebied van veiligheid, terwijl op de centra veel heftrucks langs grote stellages rijden. “Dat kan erg gevaarlijk zijn voor onvoorbereid personeel.”

Meyer heeft sinds vorige week niets gehoord van de supermarktketen:

“Het enige wat Albert Heijn laat weten is dat ze geen lege schappen hebben. Als je dat om het uur roept, denk ik: er is iets aan de hand.”

CNV ging vrijdag al akkoord met cao-voorstel

De CNV Dienstenbond ging vrijdag wel akkoord met het tweejarige cao-voorstel van Albert Heijn. Formeel kan de cao worden afgesloten, zegt Meyer, maar de CNV heeft weinig leden.

“Wij zijn tien keer zo groot als CNV. Een deal met een marginaal bondje levert geen cao op. Als ze rust willen, moet Albert Heijn naar ons komen. [...] We gaan door tot er een oplossing komt. We vragen geen gouden bergen. Zo veel flexkrachten bij een voorheen net bedrijf als Albert Heijn, dat past niet.”