Feyenoord kan slim winkelen

Feyenoord doet dankzij een 2-1 zege op Utrecht nog steeds mee om de titel De ploeg kan de miljoenen van de Champions League goed gebruiken Maar ook met dat geld moet de club spelers verkopen

Onderwerp/Subject: Feyenoord - FC Utrecht - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Seizoen/Season: 2012/2013 FOTO/PHOTO: Stefan DE VRIJ (FRONT) of Feyenoord in duel with Jan WUYTENS (BEHIND) of FC Utrecht. (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1355238584365 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: Feyenoord - FC Utrecht - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Seizoen/Season: 2012/2013 FOTO/PHOTO: Stefan DE VRIJ (FRONT) of Feyenoord in duel with Jan WUYTENS (BEHIND) of FC Utrecht. (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1355238584365 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS

Redacteur voetbal

Al tien jaar heeft Feyenoord geen Champions League gespeeld. Goed, afgelopen jaar speelde de club voorrondewedstrijden tegen Dinamo Kiev maar van de groepsfase bleven ze verstoken. Kampioen worden is de enige garantie dat er volgend jaar in de Kuip op het hoogste niveau zal worden gevoetbald.

Ook financieel kan Feyenoord de miljoenen van de Champions League wel gebruiken. Zelfs bij deelname aan de lucratieve competitie zal de club na dit seizoen spelers moeten verkopen. En in dat geval is het de vraag of Feyenoord volgend seizoen weer een competitief elftal kan opstellen.

Een blik op de jaarcijfers van afgelopen seizoen leert dat de Rotterdamse club 6,5 miljoen euro winst maakte, maar dat het eigen vermogen nog altijd 9,5 miljoen euro in de min stond. Het geld dat Feyenoord komende zomer aan transfers verdient, kan het niet in nieuwe spelers steken.

Vorige zomer waren koopjes het antwoord op het geldgebrek van Feyenoord. Ruud Vormer, John Goossens en Daryl Janmaat werden gratis opgehaald bij subtoppers in de eredivisie. Mitchell te Vrede kwam voor weinig of geen vergoeding van Excelsior, Wesley Verhoek werd geruild met Jerson Cabral, Graziano Pellè en de al weer vertrokken Omar Elabdellaoui werden gehuurd. Slechts voor Lex Immers, Harmeet Singh en Joris Mathijsen moest Feyenoord transfergeld betalen. Van Geel gaat er prat op dat de selectie bij elkaar maar drie miljoen euro heeft gekost.

Niet alle koopjes slagen. Zo vernemen de fans weinig van spelers als Vormer, Goossens en Verhoek. Daarentegen zijn Janmaat, Pellè en Mathijsen onbetwiste basisspelers. Dat is toch slim gewinkeld van Van Geel. Rechtsback Janmaat, gisteren matchwinner tegen FC Utrecht (2-1), zou de club bij verkoop enkele miljoenen euro’s kunnen opleveren.

Want hoe armlastig is een club die de waarde van haar selectie een jaar geleden al schatte op 40,5 miljoen euro? Dat was nog voordat Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en Ruben Schaken met regelmaat werden opgeroepen voor Oranje. De site transfermarkt.de schat de waarde van de selectie inmiddels op 48,8 miljoen, met Clasie, De Vrij en Martins Indi als duurste spelers.

Elke twee weken worden de tribunes van de Kuip bevolkt met scouts van buitenlandse clubs. Concrete aanbiedingen zijn nog niet binnen, maar het ligt voor de hand dat Martins Indi met bijzondere interesse wordt gevolgd. De 21-jarige verdediger is basisspeler in Oranje en zou met zijn indrukwekkende postuur niet misstaan in een van de grote Europese competities. Voor Feyenoord zou een miljoenentransfer evenmin een slechte deal zijn: met Mathijsen en Miquel Nelom heeft de club adequate vervangers achter de hand.

Tegen FC Utrecht speelde Martins Indi sterk. Zijn persoonlijke duels wint hij al voor de helft door uit te stralen dat zijn tegenstander geen enkele kans maakt op de bal. Dat is ook wat hij voor heeft op zijn collega-verdediger De Vrij: die is weliswaar uitstekend aan de bal, maar wil nog weleens te slap opereren in duels. Gisteren zag hij aanvaller Cedric van der Gun over het hoofd, die prompt de gelijkmaker binnenschoot.

Dat de club uit Rotterdam-Zuid niettemin volop blijft meestrijden om de titel was weer eens te danken aan de Italiaanse spits Pellè. Hij schoot zijn 21ste treffer van het seizoen binnen en was ook weer belangrijk in het veldspel. Niet voor niets heeft Feyenoord hem inmiddels definitief overgenomen van Parma FC. Wel kreeg hij zijn vijfde gele kaart van dit seizoen, waardoor hij de uitwedstrijd bij sc Heerenveen moet missen.

Dan zal blijken of Feyenoord ook zonder Pellè in de race kan blijven voor het landskampioenschap. Wie moet de alomtegenwoordige Italiaan vervangen? Feyenoord heeft liefst vier spitsen achter de hand – Te Vrede, Guyon Fernandez, Sekou Cissé en Anass Achahbar – maar opmerkelijk genoeg vindt trainer Ronald Koeman geen van hen goed genoeg om op te stellen als Pellè ontbreekt. Gisteren na afloop van het duel zei Koeman dat hij „over twee weken wel kijkt” wie de spits wordt, maar onlangs zei hij tegen De Telegraaf dat middenvelder Immers zijn plan B is als spits.

Misschien moet Van Geel tijdens zijn volgende koopjesjacht maar eens op zoek naar een goede reservespits.