Fel tegenstander van een Palestijnse staat naast Israël

Moshe Yaalon staat niet bekend als voorstander van een unilaterale aanval op Iran. Mogelijk stelt hij nu zijn positie bij.

Duif inzake Iran, havik als het gaat om de Palestijnen. Een van de belangrijkste ministers van het Israëlische kabinet dat vandaag wordt ingezworen, is de minister van Defensie: Moshe Yaalon (62).

Yaalon diende bijna veertig jaar in het Israëlische leger, onder andere als hoogste chef (2002-2005). Sinds 2008 zit hij voor de rechtse Likudpartij in de regering. In het vorige kabinet kreeg hij het, als vicepremier en minister van Strategische Zaken, herhaaldelijk aan de stok met partijgenoot en premier Benjamin Netanyahu. Niet vanwege zijn karakter – Yaalon zou apolitiek, berekenend en bescheiden zijn – anders dan zijn impulsieve en zelfingenomen voorganger Ehud Barak.

Naar verluidt heeft Yaalon zich eerder fel verzet tegen Netanyahu’s plannen voor een unilaterale Israëlische aanval op Iran (zoals nagenoeg alle oud leger- en veiligheidschefs) en is hij van mening dat de Verenigde Staten bij een eventuele aanval op Irans nucleaire installaties de leiding moeten nemen. Mogelijk stelt hij zijn positie nu bij. Op zijn Facebookpagina schreef hij gisteravond dat het afremmen van Teherans nucleaire programma zijn eerste prioriteit is.

Zijn tweede taak, schreef hij, is omgaan met de toenemende instabiliteit in de buurlanden, met name in de Egyptische Sinaï-woestijn en Syrië. Syriës chemische wapens mogen onder geen beding in handen vallen van de Libanese Hezbollah – Israëls aartsvijand. Israël zou al zich voorbereiden op een nieuwe confrontatie met Libanon.

Het derde defensievraagstuk dat Yaalon op Facebook noemde, is de „Israëlische-Palestijnse kwestie”, de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Yaalon staat bekend als iemand die niet gelooft dat met het Palestijnse leiderschap in Ramallah duurzame vrede te sluiten is. Hij moest in 2005 opstappen als stafchef omdat hij zich tegen terugtrekking van joodse kolonisten uit de Gazastrook keerde. Onlangs zei hij: „Er is momenteel geen plek voor een Palestijnse staat naast Israël.”

Dat past precies in het straatje van premier Netanyahu, die in zijn vorige ambtsperiode nauwelijks aanstalten maakte om vredesbesprekingen met de Palestijnen te laten slagen. Danny Danon, de uiterst rechtse kolonist die viceminister wordt onder Yaalon, pleitte eerder voor annexatie van Palestijns gebied.

Een vierde uitdaging zijn de voorgenomen bezuinigingen op Defensie. Bovendien moet hij het leger voorbereiden op de ultra-orthodoxe joden die van de nieuwe regering in het leger zullen moeten dienen.

Maar zijn allereerste karwei komt woensdag, als de Amerikaanse president Obama Israël bezoekt. Obama zei onlangs dat Amerika het komende jaar geen aanval op Iran voorziet en hij is verklaard voorstander van een Palestijnse staat.